Spinselmotten slaan weer massaal toe

De rupsen van de spinselmotten zijn weer actief. Na al eerder in andere delen van Nederland te hebben huisgehouden, zijn ze nu massaal opgedoken in de omgeving van Rotterdam, meldt RTV Rijnmond. De rupsen spinnen een ondoordringbaar wit net van draden om bomen: in Rotterdam hebben ze naast bomen complete auto’s ingepakt. Het ziet er sinister uit, maart de rupsen zijn volgens deskundigen ongevaarlijk.

Ook niet voor de bomen, al vreten de rupsen die wel kaal. Ze spinnen hun web met elkaar en vormen tezamen een taai wit web, waarin ze zich veilig kunnen verpoppen. Dat doen ze nadat ze zo’n zes weken hun buikje hebben volgegeten. Na het verpoppen vliegen ze individueel uit als vlinders: wit met zwarte stippen. De laatste twintig jaar is het aantal rupsenplagen in ons land flink gestegen: door nattere en zachtere winters overleven de larveneitjes beter. Van de spinselmotten of stippelmotten komen in de tropen bijna honderd soorten voor.

Lees ook:Vlinder mee: atalanta ook dit jaar meest geteld tijdens Tuinvlindertelling 2017
Lees ook:Arnhem: tropische vlinders ontsnapt uit Burgers’ Zoo
Lees ook:Vlindertuin in Orchideeën Hoeve Noordoost Polder
Lees ook:Voorlopig geen Elfstedentocht
Lees ook:RTL vervangt Zwarte Piet voor Schoorsteenpiet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>