Planeet Pluto wordt roder

Pluto wordt roder. De dwergplaneet is in een paar jaar bijna twintig procent roder geworden. Dat tonen nieuwe beelden die de ruimtetelescoop Hubble heeft gemaakt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maakte vandaag foto’s openbaar, samengesteld uit beelden die de Hubble maakte tussen 2002 en 2003. Het noordelijk halfrond lijkt steeds roder: volgens NASA komt dat omdat het ijs op de Noordpool smelt en op de andere pool opnieuw opvriest. Op dit moment is het lente op het noordelijk halfrond: daardoor smelt het ijs en lijkt de planeet helderder.

 

Pluto werd in 1930 ontdekt, staat ver weg in ons zonnestelsel en heeft er 248 jaar voor nodig om een baan om de zon af te leggen. Alle seizoenen doen er bij elkaar opgeteld dus 248 jaar over, maar door zijn specifieke baan kan één seizoen op Pluto wel 120 jaar duren. In 2015 komt de onbemande ruimtesonde New Horizons op Pluto aan. De NASA kijkt reikhalzend uit naar de beelden die de sonde naar de Aarde zal seinen. Sinds enige tijd mag Pluto zich geen planeet meer noemen: de steenklomp is gedegradeerd tot dwergplaneet.

Lees ook:A Beautiful Planet met André Kuipers in Omniversum
Lees ook:Herfst 2017 begint zonnig en warm: een beetje Indian Summer-achtig
Lees ook:Woensdag 21 december: kortste dag, winter is begonnen
Lees ook:NASA – A Human Adventure: ruimtevaart in de Jaarbeurs
Lees ook:De lente is in het land

1 Reacties // Reageer

One thought on “Planeet Pluto wordt roder

  1. Olivere X

    Dergplaneet, koud en nu ook roder dan voorheen. Pluto is bekeken, gemeten en wordt door het mentaal geclassificeerd. Maar wat die kleine planeet aan de rand van ons zonnestelsel voor ieder van ons betekent, dat komen we op deze wijze niet te weten. Daarvoor is een ander kenvermogen in onszelf nodig. In de lilaca is ontdekt dat in elke mens nog vele nieuwe bronnen van kennis kunnen aangeboord worden. Het mentale weten kan uitstekend classificeren, maar leidt niet tot betekenisvolle, rijke inzichten waardoor leven en lichaam hun zin en betekenis krijgen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>