Woensdag 21 december: kortste dag, winter is begonnen

Woensdag 21 december is het op het noordelijk halfrond de kortste dag van het jaar en is de winter begonnen. Volgens astronomen was het om 11.44 uur zover, volgens weerkundigen begon de winter op 1 december. Op het zuidelijk halfrond is het andersom: down under is het de langste dag van het jaar en is de zomer begonnen. Een witte kerst zit er in ons land niet in: kerstmis wordt wisselvallig, maar met temperaturen boven de 10 graden uitzonderlijk zacht, mogelijk zelfs met kans op storm. Het komt overigens vaker voor dat het tijdens kerstmis in Nederland warm voor de tijd van het jaar is.

Al duizenden jaren wordt tijdens de winterwende op het noordelijk halfrond gevierd dat de dagen weer gaan lengen: dat ‘het licht na een periode van duisternis terugkeert’. Feesten gingen vaak gepaard met lampen, kaarsen en vuur. De Germanen vierden het Joelfeest de Romeinen de Saturnaliën, een feest ter ere van hun god Saturnus, en het feest van Sol Invictus, de Onoverwinnelijke Zon. Op 25 december werd rond de Middellandse Zee de zonnegod vereerd, zoals Ra door de Egyptenaren en Helios door de Grieken. In de vierde eeuw zorgden keizer Constantijn de grote en bisschoppen uit de Vroeg-christelijke kerk ervoor dat die datum overgenomen voor het kerstfeest, omdat Jezus ‘het licht van de wereld’ werd genoemd, maar ook omdat het in het Romeinse Rijk rond die dag toch vrije feestdagen waren. In Scandinavische landen en IJsland wordt nog altijd het lichtfeest Luciafeest gevierd.

Lees ook:De lente is in het land
Lees ook:Opnieuw strenge winter op komst
Lees ook:Lente 2011 begint zonnig
Lees ook:Planeet Pluto wordt roder
Lees ook:Lente begint ook dit jaar aan de koude kant

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>