Spectaculaire meteorenregen verwacht

Op dinsdag 17 november 2009 wordt rond 22.40 uur een spectaculaire meteorenregen verwacht (2012: klik hier). Dat voorspellen sterrenkundigen van het Amerikaanse ruimtestation NASA en het California Institute of technology. Het gaat om de Leoniden zwerm, die ook in 1999 en 2001 een groot aantal zeer heldere meteoren – vallende sterren – produceerde. Ze zijn afkomstig van komeet Temple-Tuttle, die in het verleden stofslierten de ruimte in heeft geblazen. Vorig jaar 17 november bewoog de aarde zich door zo’n stofspoor dat al uit 1466 dateert: in een paar uur tijd werden zo’n honderd meteoren per uur waargenomen.

 

Volgens berekeningen van het instituut beweegt de aarde zich dit jaar opnieuw door dit stofspoor, maar dan veel dichter langs het centrale gedeelte. Naar verwachting kunnen enkele uren minstens vijfhonderd vallende sterren per uur door de nachtelijke hemel flitsen: de meeste na middernacht. De gebruikelijke jaarlijkse activiteit van de Leoniden ligt tussen 14 en 21 november. Meteoren  zijn stofdeeltjes die met hoge snelheid de aardatmosfeer binnendringen en op ongeveer 100 kilometer een lichtspoor veroorzaken, als ze in de dampkring verbranden.

Lees ook:Vallende sterren: Leonidenzwerm raast langs de aarde
Lees ook:Meteorenzwerm Leoniden trekt langs de aarde
Lees ook:Vallende sterren: meteorenzwerm Leoniden komt voorbij
Lees ook:Vallende sterren: Leoniden komen eraan
Lees ook:Vallende sterren: meteorenzwerm Leoniden trekt voorbij

1 Reacties // Reageer

One thought on “Spectaculaire meteorenregen verwacht

  1. marcel bakker

    wilt u mij een mial sturen als er een meteoren regen is in 2010 of verwacht word of valendesteren???? en rond welke tijd en welke datum.

    m.v.g marcel bakker

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>