Meteorenzwerm Leoniden trekt langs de aarde

Ieder jaar trekt halverwege november trekt de meteorenzwerm Leoniden voorbij (2015: klik hier). Het hoogtepunt is op maandag 17 november rond 19.00 uur: dan zijn onder gunstige omstandigheden de meeste ‘vallende sterren’  te zien. De Leoniden zijn afkomstig van komeet Temple-Tuttle, die in het verleden stofslierten de ruimte inblies. Stofdeeltjes dringen met hoge snelheid de dampkring binnen en laten op ongeveer 100 kilometer een lichtspoor achter als ze verbranden. De Leoniden ontlenen hun naam aan sterrenbeeld Leo (Leeuw), omdat de meteoren uit de kop van dit sterrenbeeld lijken te komen.

Ieder jaar beweegt de aarde zich rond 17 november door dit stofspoor dat al uit 1466 dateert. Vanaf de aarde zijn dan – als wolken het zicht niet belemmeren – streepjes aan de nachtelijke hemel te zien: in de volksmond ‘vallende sterren’, wie er één ziet, mag een wens doen. Het hangt van het weer af of in ons land vallende sterren te zien zijn. De meeste kans erop is op plekken waar het donker is, met weinig lichtvervuiling (iets dat in Nederland vrijwel alleen nog op de wadden voorkomt).

Lees ook:Vallende sterren: Leonidenzwerm raast langs de aarde
Lees ook:Vallende sterren: meteorenzwerm Leoniden komt voorbij
Lees ook:Vallende sterren: Leoniden komen eraan
Lees ook:Vallende sterren: meteorenzwerm Leoniden trekt voorbij
Lees ook:Spectaculaire meteorenregen verwacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>