Vallende sterren: Leonidenzwerm raast langs de aarde

Halverwege november trekt ieder jaar de Leoniden meteorenzwerm voorbij. Het hoogtepunt is vrijdagochtend rond 07.00 uur: dan zijn onder gunstige omstandigheden de meeste ‘vallende sterren’  te zien. Rond 07.30 gaar het schemeren en een half uur later komt de zon op. De meeste kans op vallende sterren is rond 05.45 uur.

De Leoniden zijn afkomstig van komeet Temple-Tuttle, die in het verleden stofslierten de ruimte inblies.  Stofdeeltjes dringen met hoge snelheid de dampkring binnen en laten op ongeveer 100 kilometer een lichtspoor achter als ze verbranden. De Leoniden ontlenen hun naam aan sterrenbeeld Leo (Leeuw), omdat de meteoren uit de kop van dit sterrenbeeld lijken te komen.  Ieder jaar beweegt de aarde zich rond 17 november door dit stofspoor dat al uit 1466 dateert. Vanaf de aarde zijn dan – als wolken het zicht niet belemmeren – streepjes aan de nachtelijke hemel te zien: in de volksmond ‘vallende sterren’, wie er één ziet, mag een wens doen. Misschien voor op de lijst voor Sinterklaas?

Lees ook:Meteorenzwerm Leoniden trekt langs de aarde
Lees ook:Vallende sterren: meteorenzwerm Leoniden komt voorbij
Lees ook:Vallende sterren: Leoniden komen eraan
Lees ook:Vallende sterren: meteorenzwerm Leoniden trekt voorbij
Lees ook:Spectaculaire meteorenregen verwacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>