Vallende sterren: meteorenzwerm Leoniden trekt voorbij

Ieder jaar trekt halverwege november trekt de meteorenzwerm Leoniden voorbij (2013: klik hier). Het hoogtepunt is dit jaar op zondag 18 november. De Leoniden zijn afkomstig van komeet Temple-Tuttle, die in het verleden stofslierten de ruimte inblies. Stofdeeltjes dringen met hoge snelheid de dampkring binnen en laten op ongeveer 100 kilometer een lichtspoor achter als ze verbranden. De Leoniden ontlenen hun naam aan sterrenbeeld Leo (Leeuw), omdat de meteoren uit dit sterrenbeeld lijken te komen.

 

 

Ieder jaar beweegt de aarde zich rond 17 november door dit stofspoor dat al uit 1466 dateert. Vanaf de aarde zijn dan – als wolken het zicht niet belemmeren – streepjes aan de nachtelijke hemel te zien: in de volksmond ‘vallende sterren’, wie er één ziet, mag een wens doen. Dat kan soelaas bieden als Sinterklaas pakjesavond voorbij moet laten gaan, bijvoorbeeld omdat de recessie heeft toegeslagen. Het hangt van het weer af of in ons land dit weekend vallende sterren te zien zijn. Het KNMI voorspelt opklaringen, maar het is aan te raden om een plek op te zoeken waar het donker is, met weinig lichtvervuiling (iets dat in Nederland vrijwel alleen nog op de wadden voorkomt). De piek is zaterdagochtend rond 06.00 uur te verwachten, onder ideale omstandigheden zo’n 23 meteoren per uur. Rond 07.30 uur gaat het schemeren en iets na 08.00 uur komt de zon op. De maan stoort niet.

Lees ook:Meteorenzwerm Leoniden trekt langs de aarde
Lees ook:Vallende sterren: Leoniden komen eraan
Lees ook:Vallende sterren: Leonidenzwerm raast langs de aarde
Lees ook:Vallende sterren: meteorenzwerm Leoniden komt voorbij
Lees ook:Zwerm vallende sterren op 12/13 augustus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>