Expositie Val van de Muur in Bibliotheek Amsterdam

Van 9 november 2009 tot en met 31 januari 2010 zijn in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) twee tentoonstellingen te zien over de val van de muur in Berlijn. Op die dag is het precies twintig jaar geleden dat de muur ‘openging’ en de val van het ijzeren gordijn inluidde. Daarna ging het snel: op 3 oktober 1990 verenigden Oost –en West-Duitsland zich tot één staat. De tentoonstelling ‘Achter de Muur’ laat de DDR (het vroegere Oost-Duitsland) zien, waarnaar films als ‘Goodbye Lenin’ en ‘Das Leben der Anderen’ ons nieuwsgierig maakten. De tweede expositie ‘Een ogenblik in Duitsland’ laat momentopnames zien van locaties die met de scheidsmuur te maken hebben. De exposities zijn op de derde etage te zien.

Het DDR museum organiseert ‘Achter de Muur’, dat gaat over leven, werken en politiek van 1949 tot 1989, de veertig jaar waarin de DDR bestond: de partijdictatuur, de staatsgestuurde economie, de ruileconomie onder de mensen, de Stasi, werk, vrije tijd, positie van vrouwen en jeugd en het culturele leven. Het Duits Verkeersbureau presenteert in ‘Een ogenblik in Duitsland’: aan de plotseling geopende grenzen stonden twee volken tegenover elkaar die veel met elkaar gemeen hadden, maar in veertig jaar tijd totaal verschillend waren opgegroeid, de Ossies en de Wessies. De expositie is een tijdsdocument van historische locaties, maar ook een interpretatie van een nieuw bewustzijn in het herenigde Duitsland. Wie herinnert zich niet de uitbundige feeststemming bij onze oosterburen tijdens het WK voetbal in 2006. Dat was een heel ander Duitsland dan het ordnungsliebende land zoals wij dat tot dan toe hadden gekend. Berlijn ontwikkelde zich in sneltreinvaart tot een metropool waar het goed toeven is en ook Nederlanders tegenwoordig graag naartoe gaan. Aan de exposities werkten ook het Goethe Instituut en het Duitsland Instituut Amsterdam mee. 

Lees ook:MOBA 2013 – Mode Biënnale Arnhem
Lees ook:Die Wende Amsterdam – 20 jaar na de val van de muur
Lees ook:GRID2014: grootste internationale fotografie biënnale in Nederland
Lees ook:Edvard Munch in Kunsthal Rotterdam
Lees ook:Amsterdam laat buitenschermen toe voor Nederland-Brazilië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>