Edvard Munch in Kunsthal Rotterdam

Tot en met 20 februari 2011 besteedt de Rotterdamse Kunsthal aandacht aan Edvard Munch (1863-1944): een van de meest fascinerende kunstenaars uit de laat 19e –en begin 20e eeuw. Het is voor het eerst dat er in ons land zo’n grote overzichtstentoonstelling van de Noorse schilder te zien is. Hij is vooral bekend door ‘De schreeuw’ (1893, zie foto). Amerikaanse astronomen beweerden in 2003 dat de roodgekleurde luchten op het schilderij het gevolg waren van de uitbarsting van de Indonesische vulkaan Krakatau, eerder dat jaar. Die uitbarsting produceerde aswolken over de hele aardbol die de temperatuur met 1,2 graad deed dalen.

 

Munch was van grote invloed op de ontwikkeling van het Expressionisme in de beeldende kunst. Vanaf het begin van zijn kunstenaarschap in 1880 brak hij met alle heersende conventies in de kunst. Als reactie op de verstarde burgerlijke moraal van zijn tijd zocht hij aansluiting bij vooruitstrevende kunstenaarskringen in Kristiania (zoals Oslo toen heette). De tentoonstelling laat de ontwikkeling van Munch indrukwekkende oeuvre zien. Zijn eerste grote tentoonstelling in Berlijn in 1892 leidde tot een schandaal: de pers was genadeloos over het vluchtige en fragmentarische in zijn werk, wat typerend zou worden voor de moderne kunst aan het begin van de 20e eeuw. De tentoonstelling werd vroegtijdig gesloten, maar het schandaal maakte hem op slag beroemd in Duitsland. In Parijs maakte hij veel grafiek, waaronder de beroemde serie litho’s van Madonna, omringd door spermatozoïden en vergezeld van een embryo met een doodskop: leven en dood, twee hoofdthema’s in Munch’s werk. De Kunsthal is geopend dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Tickets: zie website.

Lees ook:Keith Haring in de Kunsthal Rotterdam
Lees ook:Portret van Felix Auerbach door Edward Munch nieuwste aanwinst Van Gogh Museum
Lees ook:‘Romanovs & Revolutie – het einde van een monarchie’ in Hermitage Amsterdam
Lees ook:El HEMA in collectie Graphic Design Museum
Lees ook:‘Vincent van Gogh – A New Way of Seeing’ bij Pathé

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>