Kijken we nog naar het Songfestival?

Vanavond vindt in Moskou de finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Zonder Toppers: dát is zeker, maar wat nu? Gaan we nog kijken? De burgemeester van Moskou verbood een homoparade en waarschuwde dat die met geweld uit elkaar zou worden geslagen. In dat geval zou de NOS overwegen het Songfestival niet uit te zenden. De politie ging inderdaad hardhandig tekeer, maar NOS directeur Gerard Dielessen krabbelde eerder al terug: ‘Of het nou een veldslag wordt of niet, de finale wordt gewoon uitgezonden door de NOS, want dat is onze journalistieke plicht.’ Gordon wilde meelopen, maar kwam daar ook op terug: de organisatie kon zijn veiligheid niet garanderen en raadde het hem af.

 

Voor het vijfde jaar op rij zit Nederland niet in de finale. Froger vond het ‘wel een beetje vreemd dat zoveel Oostbloklanden het wel halen; daar zaten heel slechte liedjes bij en er werd soms zelfs vals gezongen.’ Moet Nederland überhaupt nog meedoen? CDA Europa lijsttrekker Wim van der Camp wil dat het ‘ouderwetse’ liedjesfestijn terugkomt: als tegenstander van het referendum wil hij het televoten afschaffen en terugkeren naar een vakjury. Daar wil hij zelfs een verkiezingsthema van maken. Bij de finale zijn de televoters overigens niet allesbepalend: een vakjury is voor de helft verantwoordelijk voor de uitslag.

 

Niet alleen Nederland ligt eruit: ook zevenvoudig winnaar Ierland haalde de finale niet, net zo min als België. De Belgen zijn het spuugzat, zo blijkt uit een enquête van de Gazet van Antwerpen. Maar liefst 88% van de ondervraagden wil dat België niet meer meedoet. Vorig jaar haalde de razend populaire Vlaamse zangeres Kate Ryan het ook al niet. België won ooit éénmaal het Songfestival: in 1986 zong de dertienjarige Sandra Kim ‘J’aime la vie’.

 

Italië, één van de grootste betalers aan de European Broadcasting Union (EBU) en één van de vijf grote Eurovisielanden, doet sinds 1998 niet meer mee. Officieel is daar nooit een reden voor gegeven, maar het festival zou niet populair genoeg zijn. Het eerste Songfestival in 1956 kwam nota bene voort uit het Italiaans festival van San Remo. Italië won tweemaal: in 1964 zong Gigliola Cinquetti ‘Non ho l’eta’ (‘Ik heb de leeftijd niet’), in 1990 won Toto Cutugno met ‘Insieme 1992′. Een van de grootste hits ooit was ‘Volare’, waarmee Domenico Modugno in 1958 derde werd. De andere ‘grote vier’ EBU landen (Spanje, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië) staan als grootste betalers rechtstreeks in de finale, net als gastland Rusland (dat vorig jaar won).

Lees ook:Eurovision in Concert in de Melkweg
Lees ook:Songfestival: blijven we er nog voor thuis?
Lees ook:Marissa 13e op Junior Eurovisie Songfestival
Lees ook:Gordon dreigt finale Songfestival te boycotten
Lees ook:Vrijdagavond Songfestival Sing Along in Ziggo Dome Amsterdam

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kijken we nog naar het Songfestival?

  1. Pingback: Toppers in Concert 2009 in de ArenA | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>