Windhoos in Groningen zorgt voor veel schade

windhoosIn  de Groningse gemeente Grootegast  zijn de dorpen Lutjegast, Doezum en Sebaldeburen getroffen door een windhoos. Een windhoos is een wervelwind (een sneldraaiende kolom lucht), die vaak als een slurf onder een onweersbui zichtbaar is. Een hoos trekt een bui mee, komt het meest in de zomer voor en kan een spoor van vernielingen achterlaten. In Groningen liepen zondag  vooral boerderijen en schuren  schade op. De windhoos kwam zondagavond rond 19.00 uur los van de grond en raasde honderden meters voort.

Auto’s werden opgetild, bomen ontworteld, een boot vloog door de lucht en kwam tientallen meters verderop neer, daken werden losgerukt en dakpannen slingerden in het rond. Een woning werd na afloop onbewoonbaar verklaard. Bewoners kregen de schrik van hun leven, maar niemand raakte gewond. De hulpdienst vermoedt dat er op een aantal boerenerven asbest is vrijgekomen. ‘We hebben hier wel vaker storm, maar dit maken we niet vaak mee’, zei een politiewoordvoerder. De politie kreeg tientallen schademeldingen binnen van bewoners: in totaal wordt de schade geschat op een paar miljoen euro.

Lees ook:Centrum Wijk bij Duurstede nog onveilig
Lees ook:Blikseminslag richt ravage aan in recreatiepark
Lees ook:Noodweer Twente zorgt voor veel overlast
Lees ook:Noodweer raast over Friesland
Lees ook:Dodelijke zaterdagavond: drie doden bij steekpartijen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Windhoos in Groningen zorgt voor veel schade

  1. Hein Tunnissen

    Windhoos van woorden

    Een kaart raadplegen is soms goed alvorens een verhaal of artikel te schrijven. Het is dus Doezum en ook Sebaldeburen. Samen met Lutjegast vormen deze drie woonkernen een zuivere driehoek. Als de windhoos inderdaad alle drie de kernen geraakt zou hebben, dan zou Grootegast zelf van de kaart zijn geveegd, want dat ligt precies op de lijn Doezum-Sebaldeburen. Dat is niet gebeurd en dus is het waarschijnlijker dat de windhoos van Doezum naar Lutjegast trok. Weinig bebouwing, veel gras daar. Soms is het raadzaam te checken wat er is gebeurd en vooral wáár! Zelfs als het ANP schrijft wat er is gebeurd, want dat verslagje was ook nogal slordig.

      /   Reply  / 
  2. Jan Steenstra

    Een windhoos is afhankelijk van een bui en niet andersom. Kijk eens naar die serie stormchasers op Discovery. Hoe kan een windhoos los van de grond komen? Dan betekent dat ie uitgewerkt is en minder krachtig wordt. Ook dit kun je bij stormchasers leren. Over geografie laat ik aan de vorige bezoeker over, daar weet ik minder van af.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>