Schoonste strand ligt bij het Westland

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Het Westland heeft het schoonste strand van Nederland. Dit voorjaar kreeg de kuststrook van Den Haag tot aan Hoek van Holland negens een Blauwe Vlag, het internationale keurmerk voor schone en veilige stranden, maar de Stichting Nederland Schoon vindt dat het schoonste strand van ons land, met het minste zwerfafval. Het acht kilometerlange strand van Kijkduin tot Hoek van Holland hoort bij de gemeente Westland, die in Katwijk de ‘Gouden Wimpel 2009’ mocht ontvangen van de directeur van de ANWB. De Stichting Nederland Schoon organiseerde de verkiezing dit jaar voor de 7e keer, die alle Noordzeestranden onder de loep nam. Elf andere gemeenten kregen het predicaat ‘zeer schone stranden’, goed voor een viersterren plaquette.

 

Dat zijn Schiermonnikoog, Veere, Noord-Beveland, Sluis, Schouwen-Duiveland, Westvoorne, Terschelling, Harlingen, Vlieland, Rotterdam en Noordwijk. Opvallend is dat niet één strand in Noord-Holland bovenaan eindigt. Overigens bungelde de gemeente Westland in 2003 nog helemaal onderaan, maar vorig jaar stond het in de top-10 (zie foto). Sluis was winnaar in 2005, 2006 en 2008. Ameland, dit jaar niet in de top-10, won in 2008. In het voorjaar vond een internationale milieucommissie de kustlijn van Nederland tot de schoonste van Europa te horen. De stranden van Den Haag tot aan Hoek van Holland ontbraken in de lijst en verdienden geen Blauwe Vlag. Maar die commissie kijkt meer naar bijkomende zaken als: toiletten, afvalbakken, schoon zwemwater en een EHBO-post. Ooit reikte de ANWB die vlaggen uit, tegenwoordig de stichting Keurmerk, Milieu, Veiligheid & Kwaliteit (KMVK).

Lees ook:Noordzee en stranden steeds schoner
Lees ook:Steeds meer schone stranden in Nederland
Lees ook:Blauwe Vlag uitgereikt aan 183 Nederlandse stranden en jachthavens
Lees ook:‘RTL Viert De Zomer Concert’ op strand Hoek van Holland
Lees ook:Vrijwilligers maken Noordzeestranden schoon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>