Zondag 18 oktober: Amsterdam Marathon 2015

IMG_20161010_145425Zondag 18 oktober vindt de 40e editie plaats van de TCS Amsterdam Marathon, de grootste marathon van Nederland (2016: klik hier). De jubileumeditie belooft vuurwerk. Met een sterk deelnemersveld hoopt de organisatie erop dat het parcoursrecord van 2:05.36 eraan gaat. Maar liefst tien atleten liepen in Amsterdam al eens onder de 2:07. Met drievoudig winnaar in Amsterdam Wilson Chebet (Kenia), tweevoudig wereldkampioen en olympisch zilverwinnaar Abel Kirui (Kenia), titelverdediger Bernard Kipeygo, Tsegaya Mekonnen, Jonathan Maiyo en de snelle Ethiopiërs Markos Geneti, Dadi Yama en Feyisa Bekele is de kans groot dat het record van Chebet uit 2013 eraan gaat.

Daarnaast hopen drie Nederlanders in de hoofdstad een ticket voor de Spelen volgend jaar in Rio te bemachtigen. Was het weer vorig jaar zomers en werd er gewaarschuwd voor uitdroging, dit keer ziet het er met een graad of twaalf, niet al te veel wind en geen grote kans op neerslag gunstig uit.  Opnieuw worden er meer sporters verwacht: waren het er vorig jaar 44.000, dit keer komen zo’n 45.000 voor diverse afstanden aan de start, van wie ruim de helft uit het buitenland. De marathon wordt door 17.000 sporters gelopen. De wedstrijd wordt in 132 landen live uitgezonden.

De marathon start om 09.30 uur in het Olympisch Stadion. De Mizubo Halve Marathon start om 13.20 uur op de Stadionweg, de de TCS 8 km om 10.10 uur op de Stadionweg. Voor de kinderen zijn er de Skylander Kids Run bij het stadion en de Echo Mini Marathon in verschillende stadsdelen. Alle afstanden eindigen voor de eretribune in het Olympisch Stadion, gratis voor het publiek toegankelijk. Voor veel lopers is de binnenkomst in het historische stadion altijd een waar kippenvel-moment.

De Amsterdam Marathon staat bekend als snel, met een parcours langs highlights als het Rijksmuseum, Museumplein, Vondelpark, Tropenmuseum, Amstelhotel en de oevers van de Amstel. Het Vondelpark is vaste prik in de route, net als de tocht langs de Amstel, dat ook al in het parcours zat van de marathon tijdens de Olympische Spelen in 1928.  De Sporthallen Zuid, in de buurt van het Olympisch Stadion, zijn vanaf vrijdag het domein van de Marathon Expo, met stands, een meeting point en het wedstrijdsecretariaat. De dag ervoor, op zaterdag, vindt voor de vijfde keer de Good Morning City Run plaats: een parcours af van 3,3 of 6,5 kilometer langs alle toeristische attracties van de stad

Lees ook:TCS Amsterdam Marathon 2017 – zondag 15 oktober
Lees ook:Amsterdam marathon 2014
Lees ook:Zondag 16 oktober: Amsterdam Marathon 2016
Lees ook:Marathon Amsterdam 2013
Lees ook:Amsterdam Marathon 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>