TCS Amsterdam Marathon 2017 – zondag 15 oktober

Zondag 15 oktober vindt de 42e editie plaats van de TCS Amsterdam Marathon, de grootste marathon van Nederland. Om 09.30 uur klinkt het startschot in het Olympisch Stadion; naar verwachting komen de eerste profs al rond 11.35 over de finish, ook in het stadion. De bedoeling is dat de laatste renner rond 17.00 uur over de finish komt. Om 10.10 uur start de TCS 8 km en om 13.20 uur de Halve Marathon, beiden op de Stadionweg. In totaal doen zo’n 45.000 deelnemers mee, bij de marathon verschijnen 16.500 deelnemers aan de start.

Zie ook: Parcoursrecord aangescherpt 

De Amsterdam Marathon is ook dit jaar het officiële Nederlands Kampioenschap. Ook aan de kinderen wordt gedacht: om 10.00 uur begint de eerste Kids Run over 700 meter bij het stadion en in een aantal stadsdelen op verschillende tijdstippen de Echo Mini Marathon, met na afloop een kinderfeest. Alle afstanden eindigen voor de eretribune in het Olympisch Stadion, gratis voor het publiek toegankelijk. Voor veel lopers is de binnenkomst in het historische stadion altijd een waar kippenvel-moment.

De Amsterdam Marathon staat bekend als snel, met een parcours langs highlights als het Rijksmuseum, Museumplein, Tropenmuseum, de oevers van de Amstel en het Vondelpark. Het park is vaste prik in de route, net als de tocht langs de Amstel, dat ook al in het parcours zat van de marathon tijdens de Olympische Spelen in 1928. De Sporthallen Zuid, naast het Olympisch Stadion, zijn vanaf vrijdag het domein van de Marathon Expo, met verkoop- en informatiestands, een meeting point en het wedstrijdsecretariaat. De dag ervoor, op zaterdag, vindt de Amsterdam City Walk plaats, wandelingen in het ochtendgloren met vanaf 07.30 uur starts bij het Olympisch Stadion of bij de Stopera. De finish van alle afstanden is voor het stadion. De routes gaan langs bezienswaardigheden en monumenten. Zaterdagochtend vindt de Good Morning City Run plaats, vanwege de begrafenis van burgemeester Van der Laan dit jaar vanaf het Blauwe Theehuis in het Vondelpark.

Het parcoursrecord van 2:05.36 werd in 2013 gelopen door de Keniaan landgenoot Wilson Chebet, die zes maal in Amsterdam meedeed en hier in 2011, 2012 en 2013 de marathon op zijn naam schreef. Vorig jaar scherpte de 24-jarige Keniaan  Daniel Wanriru het parcoursrecord aan naar 2:05.19. Hij was toen nog nooit onder de 2:08 gefinisht.

Lees ook:Zondag 16 oktober: Amsterdam Marathon 2016
Lees ook:Parcoursrecord en NK-record Amsterdam Marathon aangescherpt
Lees ook:Amsterdam Marathon 2012
Lees ook:Zondag 18 oktober: Amsterdam Marathon 2015
Lees ook:Marathon Amsterdam 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>