Zondag 16 oktober: Amsterdam Marathon 2016

Zondag 16 oktober vindt de 41e editie plaats van de TCS Amsterdam Marathon, de grootste marathon van Nederland. Rond 09.30 uur klinkt het startschot vanuit het Olympisch Stadion; naar verwachting komen de eerste profs al rond 11.35 over de finish, ook in het stadion. De bedoeling is dat de laatste renner rond 17.00 uur over de finish komt. Om 10.10 uur start de TCS 8 km en om 13.20 uur de Halve Marathon, beiden op de Stadionweg. In totaal doen zo’n 45.000 deelnemers maa, bij de marathon verschijnen 16.500 deelnemers aan de start. 

De Amsterdam Marathon is voor de 14e keer het officiële Nederlands Kampioenschap. Ook aan de kinderen wordt gedacht: om 10.00 uur begint de eerste Kids Run over 700 meter bij het stadion en in een aantal stadsdelen op verschillende tijdstippen de Echo Mini Marathon, met na afloop een kinderfeest. Alle afstanden eindigen voor de eretribune in het Olympisch Stadion, gratis voor het publiek toegankelijk. Voor veel lopers is de binnenkomst in het historische stadion altijd een waar kippenvel-moment.

De Amsterdam Marathon staat bekend als snel, met een parcours langs highlights als het Rijksmuseum, Museumplein, Tropenmuseum, de oevers van de Amstel en het Vondelpark. Het park is vaste prik in de route, net als de tocht langs de Amstel, dat ook al in het parcours zat van de marathon tijdens de Olympische Spelen in 1928. De Sporthallen Zuid, in de buurt van het Olympisch Stadion, zijn vanaf vrijdag het domein van de Marathon Expo, met verkoop- en informatiestands, een meeting point en het wedstrijdsecretariaat. De dag ervoor, op zaterdag, vindt de Amsterdam City Walk plaats, wandelingen in het ochtendgloren met vanaf 07.30 uur starts bij het Olympisch Stadion (18, 26 en 33 km) of bij de Stopera (11 km). De finish van alle afstanden is bij het stadion. De routes gaan langs bezienswaardigheden en monumenten, waarbij ook de grachtengordel en het Vondelpark worden aangedaan.

De Keniaan Bernhard Kipyego komt naar de hoofdstad om voor de derde keer op rij als eerste te eindigen. Beide vorige keren slaagde hij er niet in het parcoursrecord van 2:05.36 te breken. Dat werd in 2013 gelopen door zijn landgenoot Wilson Chebet, die zes maal in Amsterdam meedeed en hier in 2011, 2012 en 2013 de marathon op zijn naam schreef. Bij de vrouwen verschijnt de Keniaanse Priscah Jeptoo als favoriet aan de start: ze won marathons in Londen, Parijs en New York en zilver bij de Spelen van Londen 2012.  Daarnaast komt de Ethiopische Meselech Melkamu: net als Jeptoo liep zij al eens onder het parcoursrecord van Amsterdam (2:21.09).

Update: Daniel Wanriru heeft verrassend gewonnen en het parcoursrecord aangescherpt naar 2:05.19. De 24-jarige Keniaan was nog nooit onder de 2:08 gefinisht.

Lees ook:TCS Amsterdam Marathon 2017 – zondag 15 oktober
Lees ook:Zondag 18 oktober: Amsterdam Marathon 2015
Lees ook:Marathon Amsterdam 2013
Lees ook:Amsterdam marathon 2014
Lees ook:Amsterdam Marathon 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>