SAIL 2015 in Amsterdam – groter dan ooit

IMG_20160505_153115Woensdag 19 tot en met zondag 23 augustus vindt SAIL 2015 in Amsterdam plaats. Thema dit jaar is ‘Van Gouden verleden naar Gouden toekomst’. Het wordt de negende editie van het evenement dat iedere vijf jaar plaatsvindt. De eerste keer was in 1975, toen Amsterdam haar 700-jarig bestaan vierde. Dat groeide uit tot een van de grootste nautische evenementen tere wereld. Woensdag varen de Tall Ships in een 12 kilometer lange armada van IJmuiden naar de hoofdstad (tweemaal zo lang als in 2010), de SAIL-In parade. Dan staat de hoofdstad vijf dagen in het teken van alles wat met scheepvaart te maken heeft, niet alleen op het water, maar ook aan wal.

Zie ook: Prinsengrachtconcert

De Tall Ships meren af langs de kades van het Java-eiland en in de IJhaven, voor de gelegenheid omgedoopt in Oranjehaven. Ter hoogte van de Bogortuin komt een plek waar kinderen kunnen spelevaren. Er komen looproutes vanaf het centraal station en op meerdere plekken staat een podium. Het evenemententerrein is vergroot en opgedeeld in vijf ‘oceanen’. Van 10.00 tot 23.00 uur zijn er  iedere dag tal van evenementen. Een greep uit het aanbod:

Iedere avond spettert rond 22.30 uur vuurwerk omhoog vanaf het IJ voor de Surinamekade, goed te zien vanaf het water en de kades, na het concert van SAIL Music Marina. Op een groot podium in het IJ in Noord treden elke avond artiesten op, te beginnen met het Koninklijk Concertgebouworkest op woensdagavond. Er zijn 5.000 zitplaatsen, 500 gratis staanplaatsen en er is plaats voor zo’n honderd sloepen voor het podium. Donderdag is de traditionele ‘pieremachocheltocht‘ over de Prinsengracht: alles dat blijft drijven, kan eraan meedoen. Donderdagochtend begint om 10.00 uur in Noord de vlootschouw van voormalige nostalgische IJ-veren, met op elke boot muzikaal vertier. Vrijdag vindt de CREWparade plaats en vertrekken ruim duizend bemanningsleden in hun officiële uniformen vanaf het Marine Etablissement  en lopen in optocht naar de Dam.

Zaterdagmiddag is de Zaanstreek net SAIL: dan varen meer dan 100 klassieke schepen van Amsterdam naar Zaanstad voor een vlootschouw. Het varend erfgoed is goed te zien vanaf de Zaanse Schans en de Zaanbocht in Wormerveer. Zondag wordt afgesloten met de SAIL Thank You Parade: voor het eerst vertrekken bijna alle Tall Ships gezamenlijk. Het NDSM-terrein is omgedoopt tot Kaap de Groene Hoop, met alles dat met recycling en groene energie te maken heeft. Het wordt afgeraden met de auto te komen. De Michiel de Ruytertunnel, de nieuwe autotunnel achter het centraalstation, is tijdens SAIL fietsdomein. Het busplatform id gewoon in gebruik en ook blijven metro en tram 26 gewoon rijden, maar een aantal andere lijnen rijden niet volgens de normale dienstregeling. Vanaf De Overkant in Noord vaart een speciale pot (in één richting) naar het Java-eiland. Het weer ziet er goed uit: vanaf dinsdag klaart het op en klimmen de temperaturen naar zomerse waarden.

Lees ook:Record aantal Tall Ships tijdens SAIL-In parade op woensdag 19 augustus
Lees ook:SAIL Den Helder en Marinedagen 2017
Lees ook:PreSail IJmond luidt SAIL Amsterdam in
Lees ook:Geweldige stemming tijdens Parade of SAIL
Lees ook:SAIL Thank You Parade op zondag 23 augustus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>