Eerste Nederlandse Europe Clean Up Day

@Erik Feenstra

Op 10 mei vond de eerste Europese opschoondag plaats en maakten Europeanen ons continent een stukje schoner. Nederland heeft een week gewacht en volgt op zaterdag 17 mei met de eerste Nederlandse Europe Clean Up Day. In ons land staat het thema water centraal. Afval in oceanen, zeeën en waterwegen – ‘de plastic soep’ – is een groeiend wereldwijd probleem. Iedereen dag komen er 8 miljoen stuks afval in het water terecht. Dat afval vormt een bedreiging voor ons milieu.

Meedoen is simpel: raap een stuk zwerfafval op, maak er een selfie van en plaats de foto met #cleaneurope en @ederlandschoon op Twitter. Hoe meer foto’s van opgeraakte rommel, hoe groter de impact. Of organiseer een schoonmaakactie met het thema water en meldt het aan via Supporter van Schoon (daar kan je ook een schepnetpakket bestellen). NederlandSchoon doet 17 mei mei met Oud Amsterdamsch Plastic Visschen. Marius Smit vaart in zijn Plastic Whale (een boot gemaakt van grachtenplastic) mee om zwerfafval uit de grachten op te vissen, aldus NederlandSchoon, maar op de eigen site Plastic Whale staat dat hij dat op 10 mei deed.

Die verschillende data zijn een beetje verwarrend, te meer omdat er in Nederland ook al een Landelijke Opschoondag op 29 maart plaatsvond. Aan de andere kant: hoe vaker dergelijke acties, hoe meer natuur en milieu er voordeel van zullen hebben.

Lees ook:Plastic Whale: ‘de eerste plastic vissersvloot ter wereld’
Lees ook:Plastic afval scheiden levert amper milieuwinst op
Lees ook:Onthulling ‘Gemeente met Schoonste Winkelgebieden’ tijdens congres ‘Het Rendement van Schoon’
Lees ook:Amsterdam opent jacht op plastic soep
Lees ook:Dinsdag 3 mei: North Sea Regatta 2016 begint met de Vuurschepenrace

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>