Onthulling ‘Gemeente met Schoonste Winkelgebieden’ tijdens congres ‘Het Rendement van Schoon’

Woensdagmiddag 16 november wordt de winnaar bekendgemaakt van de ‘Gemeente met Schoonste Winkelgebieden 2016’ verkiezing tijdens het Landelijke Zwerfafvalcongres ‘Het Rendement van Schoon’ in het Media Plaza te Utrecht. In de categorie grote gemeenten (G25) strijden Apeldoorn, Haarlemmermeer en Zwolle om de titel. Bij de middelgrote gemeenten zijn Almelo, Kampen en Veenendaal (winnaar 2015) nog in de race voor deze prijs (bron: persbericht).

Om zwerfafvalpreventie beter op de kaart te zetten, komen tijdens het congres verschillende onderwerpen rondom zwerfafvalpreventie aan bod. Onder het motto ‘Praktisch schoon’ wordt bekeken hoe zwerfafval kan worden voorkomen. Winkeliers, gemeenten, horeca-ondernemers, bedrijven en organisaties, die dagelijks worden geconfronteerd met zwerfafval zijn van de partij. Zo zijn recreatie- en zwerfafval, centrumgebieden, afval langs de weg en de zwerfafvalvergoeding belangrijke punten op de agenda. Het congres staat niet alleen in het teken van zwerfafval: ook de voordelen van schoon komen uitgebreid aan bod.

Keynote speaker is trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaar; daarnaast vertelt Helen Bingham van Keep Britain Tidy over de succesvolle aanpak van zwerfafval in Groot Brittannië. Ook staan er diverse deelsessies op het programma. Na afloop van het plenaire programma wordt de Award voor de Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden uitgereikt.

NederlandSchoon wil zwerfafval in Nederland voorkomen en bestrijden, met gerichte campagnes, onderzoeken, samenwerkingen, delen van kennis en adviseren van bedrijven. NederlandSchoon richt zich specifiek op ‘aandachtsgebieden’: plekken waar doorgaans meer zwerfafval te vinden is. Hiervoor creëren ze oplossingen op maat. ‘Het uitgangspunt is simpel: als we het schoon houden, hoeven we het ook niet op te ruimen’, aldus directeur Helene van Zutphen.

Gemeente Schoon is een onafhankelijk kenniscentrum dat gemeenten ondersteunt bij de zwerfafvalaanpak, door ervaringen, nieuwe bevindingen en instrumenten over alle aspecten van lokale zwerfafvalbestrijding te delen. Gemeenten die deelnemen aan Gemeente Schoon vinden hier een uitgebreid netwerk van collega’s, onderzoekers en experts. Samen werken zij effectief aan een openbare ruimte zonder zwerfafval, waar mensen zich prettig en veilig voelen.
-

Lees ook:Schoonste strand ligt bij het Westland
Lees ook:Eerste Nederlandse Europe Clean Up Day
Lees ook:Opschoondag maakt Nederland schoner
Lees ook:Nederland Schoon: landelijke voorjaarsschoonmaak van de natuur
Lees ook:Landelijke opschoondag – zaterdag 25 maart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>