Gevaarlijke darmbacterie in Brabant

426px-Noord-Brabant_in_the_NetherlandsIn Brabant heeft een gevaarlijke darmbacterie de kop opgestoken. In verpleeghuis De Riethorst in Geertruidenberg is een uitbraak van een variant van de Klebsiella pneumonaie (KPC) bacterie, die ongevoelig is voor antibiotica. Vorige week bracht het European Center for Desease Prevention and Controll (ECDC) een alarmerend rapport uit over de toenemende verspreiding van dit soort bacteriën in Europa. De uitbraak in Brabant is begonnen met een patiënt die de bacterie in Griekenland heeft opgelopen. Daar lag ze op de intensive care en werd na vijf weken overgeplaatst naar het Amphia Ziekenhuis in Breda.

De patiënt lag in quarantaine, maar toch raakte een tweede patiënt in het Bredase ziekenhuis besmet. Toen de patiënt was uitbehandeld, werd ze overgeplaatst naar het verpleeghuis. Ondanks voorzorgsmaatregelen zijn daar vier bewoners besmet geraakt. Jan Kluytmans, hoofd microbiologie in het Amphia Ziekenhuis en hoogleraar aan de VUmc zei: ‘Van dit soort bacterie wil je echt niet dat het zich verspreid in verpleeghuizen.’ Het baart hem zorgen dat het KPC zich ondanks alle voorzorgsmaatregelen zo makkelijk kan verspreiden. De bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen. In 2011 werd het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam door de KPC-bacterie geplaagd.

Lees ook:Chaos in Amsterdam-Zuid na gesprongen waterleiding, VUmc dicht
Lees ook:Grootwild kan Q-koorts hebben
Lees ook:Week van de Teek
Lees ook:De Week van de Teek
Lees ook:Ophokplicht in heel Nederland vanwege vogelgriep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>