De Week van de Teek

Van maandag 29 maart tot en met vrijdag 2 april 2010 is het de Week van de Teek (2013: klik hier). De landelijke campagne van de GGD, RIVM en de Wageningen Universiteit waarschuwt voor de gevaren van de bloedzuigertjes:  de teek is de gevaarlijkste insect die in ons  land voorkomt. Ze kruipen rond in het lage groen: mensen in korte broek zijn voor teken ware driesterrenrestaurants. Ze zijn klein, maar als ze zich met bloed volzuigen, zijn ze niet meer over het hoofd te zien.

 

Steeds meer teken zijn besmet met de Borelia bacterie. Een beet van een besmet monstertje kan dan de ziekte van Lyme veroorzaken, die kan leiden tot verlammingsverschijnselen, huidaandoeningen en psychische klachten: volgens Staatsbosbeheer ziekte nummer 1 onder boswachters. Als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is er meestal niks aan de hand. Wel is het raadzaam zo’n plek in de gaten te houden en naar de dokter te gaan, als de plek rood blijft. Vlooien en teken zijn er altijd, maar worden vooral actief als het wat warmer wordt en het vochtig is. Begin jaren ’80 was er in Oostenrijk een inentingsactie tegen ‘de kleine vampieren uit de Donaudelta’, zoals ze daar toen werden genoemd. Door de zachtere winters rukken teken naar het Noorden op. Vorig jaar werd bij 22.000 mensen de ziekte van Lyme vastgesteld; in 1994 waren er 5.000 slachtoffers.

Lees ook:Week van de Teek
Lees ook:Week van de Teek 2011
Lees ook:Week van de teek 2012
Lees ook:Week van de Teek – ‘voorkomen is beter dan genezen’
Lees ook:Week van de Teek 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>