Week van de Teek 2014

Maandag 7 tot en met zondag 13 april is het de Week van de Teek (2015: klik hier). De gevreesde insecten leven het liefst in gemengde loofbossen met een ondergroei van varens en bosbessen, maar ook in dennenbossen, duinen en parken, vooral als er hoge grassen onder de bomen staan. Teken kruipen rond in gras en struikgewas en zitten op huisdieren, vogels, wild en kadavers. Het zijn de gevaarlijkste insecten die in Nederland voorkomen. Vlooien en teken zijn er altijd, maar worden actief als het warmer wordt en het vochtig is: vaak als de lente begint.

Het aantal teken in ons land groeit. Door de zachte winters rukken teken steeds meer naar het noorden op. Teken zien eruit als kleine spinnetjes en zijn klein, maar als ze zich volzuigen met bloed, zwellen ze op tot donkerrode bolletjes. Mensen in korte broek zijn voor teken een makkelijker prooi. Een lange broek met sokken over de broekspijpen biedt soelaas. Veel teken zijn besmet met de Borelia bacterie: dan kan een tekenbeet de ziekte van Lyme veroorzaken, een infectieziekte die begint met huidproblemen, maar ook erger kan verlopen, het zenuwstelsel kan aantasten en kan leiden tot spier- en hartproblemen. Als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is er meestal niks aan de hand. Wel is het raadzaam zo’n plek in de gaten te houden en naar de dokter te gaan, als de plek rood blijft.

Lees ook:Week van de Teek – ‘voorkomen is beter dan genezen’
Lees ook:Week van de teek 2012
Lees ook:Week van de Teek 2011
Lees ook:Week van de Teek
Lees ook:De Week van de Teek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>