Vierdaagse Nijmegen 2013

Dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 juli 2013 wordt Nijmegen overspoeld door wandelaars en feestvierders die afkomen op de Vierdaagse van Nijmegen (2014: klik hier). Dinsdag geeft minister Schippers van volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om 04.00 uur het startsein voor de 97e editie. Het is één van de grootste sportevenementen ter wereld en het grootste evenement in Nederland en begint iedere derde dinsdag van juli. In 2009 werd ’100 jaar Vierdaagse’ gevierd, al was het toen ‘pas’ de 93e keer, omdat in de oorlog niet werd gewandeld. Langs het parcours juichen duizenden toeschouwers de wandelaars toe, die elke dag een andere route van 30, 40 of 50 kilometer lopen door het Gelderse, Brabantse of Limburgse Land.

 

Het wordt een warme editie met zomerse temperaturen. Er hebben zich 46.000 wandelaars uit binnen- en buitenland ingeschreven. Start- en finishlocatie is de Wedren/Julianaplein; militairen starten vanaf Heumensoord. Iedere wandeldag is het feest langs het parcours en staat een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal. De eerste dag loopt door de Betuwe en heet de Dag van Elst, de tweede de Dag van Wijchen, de derde dag loopt door het Zevenheuvelengebied en heet de Dag van Groesbeek en vrijdag de Dag van Cuijk. Hoogtepunt is de glorieuze intocht op de slotdag door de Sint Annastraat (Via Gladiola) met publiekstribunes en gladiolen voor iedere binnenkomende wandelaar en aansluitend het traditionele Blarenbal. De Vierdaagsefeesten bieden tot en met 19 juli kunst, cultuur, theater en livemuziek. Sinds 2002 organiseert de Nijmeegse homohoreca Roze Woensdag. De hele week zet de NS extra vroege treinen en nachttreinen in.

 

In 1904 richtten militairen in Breda een voetbalclub op, die het jaar erop een toernooi organiseerde. Dat groeide uit tot de Sportdagen voor het Veldleger. In 1908 ontstond de sportbond koepelorganisatie Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Die organiseerde in 1909 een wandelvierdaagse vanuit tien kazernes naar de Bredase sportdagen. Vierdaagsen waren toen populair: op paarden, fietsen en roeien op rivieren. In 1925 kreeg Nijmegen definitief de Vierdaagse. Na de oorlog lukte het om in de verwoeste stad het evenement nieuw leven in te blazen en al gauw groeide de populariteit zó sterk, dat in 2004 voor het eerst een inschrijflimiet moest worden ingesteld.

Lees ook:Nijmegen is klaar voor de 99e Vierdaagse
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2014
Lees ook:Dinsdag 18 juli start 101e Vierdaagse van Nijmegen
Lees ook:Honderdste Vierdaagse van Nijmegen: 19 – 22 juli
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>