Dinsdag 18 juli start 101e Vierdaagse van Nijmegen

Dinsdag 18 tot en met vrijdag 21 juli beleeft Nijmegen de 101e editie van de Vierdaagse. Dan komen 46.000 wandelaars vanuit de hele wereld naar de stad aan de Waal. Daarnaast trekt de oudste stad van Nederland vanaf zaterdag 15 juli tienduizenden feestvierders die afkomen op de Vierdaagsefeesten. De Nijmeegse Vierdaagse is één van de grootste sportevenementen ter wereld, het grootste evenement in Nederland en begint iedere derde dinsdag van juli. In 2009 werd ’100 jaar Vierdaagse’ gevierd, maar toen was het officieel pas de 93e keer, omdat in de oorlog niet was gewandeld. Dit jaar is het echt eeuwfeest; de koning komt er vrijdag speciaal voor naar de Waalstad.

Zie ook: Rode Kruis waarschuwt voor hitte

Langs het parcours juichen duizenden toeschouwers de wandelaars toe, die elke dag een andere route van 30, 40 of 50 kilometer lopen door het Gelderse, Brabantse en Limburgse Land.  Start- en finishlocatie voor burgers is de Wedren, het Vierdaagseplein en het Julianapark; militairen starten vanaf hun tentenkamp op Heumenoord. Iedere wandeldag is het feest langs het parcours en staat een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal. De eerste dag loopt door de Betuwe en heet de Dag van Elst, de tweede de Dag van Wijchen, de derde dag loopt door het Zevenheuvelengebied en heet de Dag van Groesbeek en vrijdag is de Dag van Cuijk.

Hoogtepunt is de glorieuze intocht op de slotdag door de Sint Annastraat (Via Gladiola) met publiekstribunes, voor de gelegenheid in aanwezigheid van de koning, gladiolen voor iedere binnenkomende wandelaar en aansluitend het traditionele Blarenbal. Het grootse vuurwerk Waal in Vlammen vindt zondagavond plaats. Sinds 2002 organiseert de Nijmeegse homohoreca Roze Woensdag. De NS zet langere en extra treinen in.

In 1904 richtten militairen in Breda een voetbalclub op, die het jaar erop een toernooi organiseerde. Dat groeide uit tot de Sportdagen voor het Veldleger. In 1908 ontstond de sportbond koepelorganisatie Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Die organiseerde in 1909 een wandelvierdaagse vanuit tien kazernes naar de Bredase sportdagen. Vierdaagsen waren toen populair: op paarden, fietsen en roeien op rivieren. In 1925 kreeg Nijmegen definitief de Vierdaagse. Na de oorlog lukte het om in de verwoeste stad het evenement nieuw leven in te blazen en al gauw groeide de populariteit zó sterk, dat in 2004 voor het eerst een inschrijflimiet moest worden ingesteld

Lees ook:Honderdste Vierdaagse van Nijmegen: 19 – 22 juli
Lees ook:Nijmegen is klaar voor de 99e Vierdaagse
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2013
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2014
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>