Vierdaagse Nijmegen 2014

Dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 juli komen ruim 42.000 wandelaars vanuit de hele wereld naar de 98e Vierdaagse van Nijmegen (2015: klik hier). Daarnaast trekt de Waalstad de hele week tienduizenden feestvierders die afkomen op de Vierdaagsefeesten. De 4daagse is één van de grootste sportevenementen ter wereld en het grootste evenement in Nederland en begint iedere derde dinsdag van juli. In 2009 werd ’100 jaar Vierdaagse’ gevierd, al was het toen pas de 93e keer, omdat in de oorlog niet was gewandeld. Langs het parcours juichen duizenden toeschouwers de wandelaars toe, die elke dag een andere route van 30, 40 of 50 kilometer lopen door het Gelderse, Brabantse en Limburgse Land.

 

Na een dip knapt het weer komende week op, met later in de week mogelijk tropische temperaturen. Start- en finishlocatie voor burgers is de Wedren; militairen starten vanaf hun tentenkamp op Heumenoord. Iedere wandeldag is het feest langs het parcours en staat een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal. De eerste dag loopt door de Betuwe en heet de Dag van Elst, de tweede de Dag van Wijchen, de derde dag loopt door het Zevenheuvelengebied en heet de Dag van Groesbeek en vrijdag is de Dag van Cuijk. Hoogtepunt is de glorieuze intocht op de slotdag door de Sint Annastraat (Via Gladiola) met publiekstribunes en gladiolen voor iedere binnenkomende wandelaar en het traditionele Blarenbal. Na twee jaar komt het grootse vuurwerk Waal in Vlammen terug, niet op dinsdag, maar als openingsevenement op maandagavond. Sinds 2002 organiseert de Nijmeegse homohoreca Roze Woensdag. De hele week zet de NS extra vroege treinen en nachttreinen in.

In 1904 richtten militairen in Breda een voetbalclub op, die het jaar erop een toernooi organiseerde. Dat groeide uit tot de Sportdagen voor het Veldleger. In 1908 ontstond de sportbond koepelorganisatie Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Die organiseerde in 1909 een wandelvierdaagse vanuit tien kazernes naar de Bredase sportdagen. Vierdaagsen waren toen populair: op paarden, fietsen en roeien op rivieren. In 1925 kreeg Nijmegen definitief de Vierdaagse. Na de oorlog lukte het om in de verwoeste stad het evenement nieuw leven in te blazen en al gauw groeide de populariteit zó sterk, dat in 2004 voor het eerst een inschrijflimiet moest worden ingesteld.

Lees ook:Nijmegen is klaar voor de 99e Vierdaagse
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2013
Lees ook:Dinsdag 18 juli start 101e Vierdaagse van Nijmegen
Lees ook:Honderdste Vierdaagse van Nijmegen: 19 – 22 juli
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2012

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vierdaagse Nijmegen 2014

  1. Rosa

    Het grote wandelevenement start ieder jaar op de derde dinsdag van juli. De eerste Vierdaagse werd in 1909 georganiseerd. Er waren toen diverse startplaatsen in het land. Vanaf 1925 heeft de Vierdaagse haar vaste startplaats in Nijmegen.
    Nijmegen wordt jarenlang overspoeld door mensenmassa’s en het succes van de Vierdaagse. Omdat het als ware traditie wordt gekenmerkt is het opgenomen op de lijst van Immaterieel Erfgoed van Nederland.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>