Jan Haring Race 2012 Monnickendam


Vrijdag 6 tot en met zondag 8 juli 2012 vindt in Monnickendam het Jan Haringweekend plaats, met als hoogtepunt de Jan Haringrace (2013: klik hier). Jan Haring was een legendarische geus uit Hoorn, die in de tachtigjarige oorlog tot tweemaal toe zijn leven waagde. In 1573 hield hij in zijn eentje op de Diemerzeedijk een legertje Spanjaarden tegen, zodat andere geuzen met hun boten konden vluchten naar Monnickendam. Kort daarna speelt hij een belangrijke rol in de Slag om de Zuiderzee.

De geuzen wonnen de strijd en namen honderden Spanjaarden gevangen, maar Jan Haring kwam bij de gevechten om. Hij werd opgevist uit zee en opgebaard in het stadhuis van Hoorn. Monnickendam eert hem ieder jaar met de Jan Haringrace. Vrijdag is in de binnenstad tot 22.00 uur het domein van de Gouwzeemarkt, met circa 150 kramen. Op zaterdag en zondag vindt de Jan Haringrace plaats: beide dagen beginnen de wedstrijden om 9.00 uur. Zaterdag vindt van 12.00 tot 18.00 uur voor de tiende keer het Meezingfestival plaats in cafés en kerken in de binnenstad. Er doen 14 smartlappen-, shanty- en meezingkoren mee. Zondag is de Palingrookwedstrijd rond de haven, met om 16.30 uur de prijsuitreikingen.

Lees ook:Jan Haring Weekend in Monnickendam
Lees ook:Jan Haring Race Monnickendam
Lees ook:Jan Haring Race Monnickendam
Lees ook:Leidens Ontzet met haring en wittebrood
Lees ook:Leidens Ontzet: 3 oktober

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>