Leidens Ontzet met haring en wittebrood

Vrijdag 3 oktober 2008 is Leidens Ontzet: de jaarlijkse viering van de bevrijding op de Spanjaarden in 1574 (update 2012: klik hier). Het feest begint donderdag  met een Taptoe op de Kaasmarkt, met als motto ‘Een lint van licht door Leiden’, muzikale optredens, kermis, warenmarkt en de grote Hutspotmaaltijd. 

 

Vrijdag klinkt klokslag 7 uur trompetgeschal, is er een herdenkingsdienst in de Pieterskerk en wordt in de Waag gratis haring en wittebrood uitgedeeld. In het Galgewater vaart een vlootschouw. Er is muziek, theater, kindervertier, een optocht met motto ‘Mens, erger je niet!’ en om 23.30 uur vuurwerk in het Ankerplantsoen.

Het beleg van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) begon in oktober 1573. Aanvankelijk bleef de stad trouw aan de landsheer, koning Philips II van Spanje. Hij benoemde Alva tot landvoogd der Nederlanden, die godsdienstvrijheid moest indammen. De stad koos in 1572 partij voor Willem van Oranje. Daarop omsingelde het leger van Alva de stad, in de hoop de bevolking uit te hongeren en de stad op de knieën te krijgen. Het stadsbestuur was van tevoren gewaarschuwd en had  voedselvoorraden aangelegd. In maart 1574 verdween het Spaanse leger naar de slag om de Mookerhei. Eind mei kwam het terug. Er waren geen nieuwe voorraden aangelegd en eenderde van de bevolking kwam om van de honger. In september staken de geuzen de dijken bij Rotterdam door: de polders stroomden onder water. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 vluchtten de Spanjaarden voor het door storm opkomende hoge water. Volgens de overlevering trof een weeskind het legerkamp verlaten aan, vond een ketel met hutspot en meldde de Leidenaren dat ze bevrijd waren. Geuzen voeren de stad binnen met haring en wittebrood. Als dank voor het verzet stichtte Willem van Oranje in 1575 de Universiteit Leiden.

Lees ook:Leidens Ontzet: 3 oktober
Lees ook:3 oktober 1574: Leidens Ontzet
Lees ook:Leidens Ontzet 2011
Lees ook:Leidens Ontzet 2013
Lees ook:Maandag 3 oktober: Leidens Ontzet

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Leidens Ontzet met haring en wittebrood

  1. Pingback: Van Alkmaar de Victorie | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>