Leidens Ontzet: 3 oktober

Woensdag 3 oktober 2012 viert Leiden  Leidens Ontzet: de herdenking van de bevrijding in 1574 op de Spanjaarden (2013: klik hier). Het feest stamt uit 1886 en is voor Leidenaren, maar gasten zijn welkom. Het programma biedt onder meer kermis, markten, vlootschouw, straattheater en muziek. Het feest begint dinsdag om 15.74 uur (16.14), met daarna de hutspotmaaltijd en de Taptoe. Woensdag begint met haring en wittebrood en eindigt met vuurwerk.

 

Het beleg van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) begon oktober 1573. De stad was trouw aan koning Philips II van Spanje, tot hij Alva hierheen stuurde om paal en perk te stellen aan godsdienstvrijheid. In 1572 koos de stad partij voor Willem van Oranje; het leger van Alva omsingelde de stad. Op 8 oktober 1573 schreef Alkmaar geschiedenis door zich als eerste stad van Spaanse omsingeling te bevrijden. ‘Van Alkmaar de Victorie‘: dat nieuws ging als een lopend vuurtje door de lage landen.  Het stadsbestuur van Leiden had voedselvoorraden aangelegd. In maart 1574 verdween het Spaanse leger naar de slag om de Mookerhei; eind mei kwamen ze terug.

 

Er waren geen nieuwe voorraden aangelegd en eenderde van de bevolking kwam om van de honger. In september staken de geuzen de dijken bij Rotterdam door en stroomden de polders onder water. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 vluchtten de Spanjaarden. Volgens de overlevering vond een weeskind het verlaten legerkamp een ketel met hutspot. Geuzen voeren de stad binnen met haring en wittebrood. Als dank voor het verzet stichtte Willem van Oranje in 1575 de Universiteit Leiden. Overigens was niet iedereen even blij: de hoogheemraadschappen klaagden over de slechte staat van de landerijen die de Geuzen met brak water hadden laten onderlopen.

Lees ook:Leidens Ontzet – 3 oktober 1574
Lees ook:3 oktober 1574: Leidens Ontzet
Lees ook:Leidens Ontzet 2013
Lees ook:Maandag 3 oktober: Leidens Ontzet
Lees ook:Leidens Ontzet 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>