Vierdaagse Nijmegen 2011

Dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 juli 2011 vindt de 95e Vierdaagse van Nijmegen plaats: één van de grootste sportevenementen ter wereld (2013: klik hier). Het  festijn start ieder jaar op de derde dinsdag van juli. In 2009 werd ’100 jaar Vierdaagse’ gevierd, maar  eigenlijk was dat de 93e keer, omdat in  de oorlog niet werd gewandeld. Langs het parcours juichen duizenden toeschouwers  40.000 wandelaars uit binnen -en buitenland toe, die  elke dag een andere route van 30, 40 of 50 kilometer lopen door het Gelderse, Brabantse of Limburgse Land. De Vierdaagse rekent dit jaar op zwaar weer.

 

Iedere dag staat een andere stad centraal: de eerste dag (dinsdag, door de Betuwe) is dat Elst, de tweede dag Wijchen, de derde dag (donderdag, door het Zevenheuvelen gebied) Groesbeek en de vierde dag Cuijk. Hoogtepunt is de glorieuze intocht op vrijdag door de Sint Annastraat  (Via Gladiola) met publiekstribunes en een bos gladiolen voor iedere binnenkomende wandelaar. De Vierdaagse wordt traditioneel afgesloten met het Blarenbal.  Daarnaast zijn er de Vierdaagsefeesten, met een uitgebreid programma vol kunst, cultuur, theater en livemuziek en met de Waalkade als kloppend hart.

 

Zondagavond 21.00 uur vindt in het Goffert Stadion de officiële opening van de Vierdaagse plaats met de Vlaggenparade en een concert van Belle Perez met de Johan Willem Friso Kapel. Vanaf 22.30 uur vormt de Grote Markt het decor van het jaarlijkse Gevelconcert. Meezingen -en swingen is min of meer verplicht. Dinsdag vormt het vuurwerk ‘De Waal in Vlammen’ de jaarlijkse afsluiting van de eerste wandeldag. De dag erop is het sinds 2002 Roze Woensdag, met allerlei gay/straight activiteiten. De NS biedt extra vroege treinen en nachttreinen naar Nijmegen, treinkaartjes die geldig zijn tot 05.00 uur en in de regio een 4-Daagse retour.

 

In 1904 richtten militairen in Breda een voetbalclub op, die het jaar erop een toernooi organiseerde. Dat groeide uit tot de Sportdagen voor het Veldleger. In 1908 ontstond de sportbondkoepelorganisatie Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Die organiseerde in 1909 een wandelvierdaagse vanuit tien kazernes naar de Bredase sportdagen. Vierdaagsen waren toen populair: op paarden, fietsen en roeien op rivieren. In 1925 kreeg Nijmegen definitief de Vierdaagse. Na de oorlog lukte het om in de verwoeste stad het evenement nieuw leven in te blazen en al gauw groeide de populariteit zó sterk, dat in 2004 voor het eerst een inschrijflimiet moest worden ingesteld.

Lees ook:Nijmegen is klaar voor de 99e Vierdaagse
Lees ook:Nijmeegse Vierdaagse 2009
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2013
Lees ook:Honderdste Vierdaagse van Nijmegen: 19 – 22 juli
Lees ook:Dinsdag 18 juli start 101e Vierdaagse van Nijmegen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vierdaagse Nijmegen 2011

  1. 4daagse Nijmegen

    Vanaf dinsdag as, van iedere dag een korte inpressie van die day door het oog van 2 deelnemers.

    Martijn van Rossum

      /   Reply  / 
  2. perry van empel

    Wij lopen de vierdaagse mee vol levenslust en moed.

    Net geweest,maar hij komt er weer aan:
    De 96e editie van de Nijmeegse Vierdaagse.
    Deze wordt gehouden van 17 tot en met 20 juli 2012 in de oudste stad van nederland !

    Nijmegen staat wederom op zn kop, wij kijken er hier alweer naar uit.

    Zie onze homepage met een verzameling interessante links aangaande de nijmeegse vierdaagse en zomerfeesten 2012.
    Nieuw is ons wandelpreventieblog,,,waar je zekers geen zere voeten van zal krijgen..

    veel succes allemaal, zie jullie op de via gladiola !!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>