Giftige blauwalg teistert IJmeer

De blauwalg die het Almeerderstrand al een paar weken in zijn greep heeft, blijkt Phormidium te zijn: een zeer giftige variant te zijn die zelden voorkomt in Nederland. Deze variant kan dodelijk zijn voor kleine kinderen. Dat meldt een woordvoerder van de provincie Flevoland. Eerder stierven al enkele honden nadat ze in het water hadden gezwommen. Bij één van de honden werd de giftige blauwalg als doodsoorzaak geconstateerd.

 

‘De kans dat kinderen overlijden door de blauwalg is kleiner, omdat zij tijdens het zwemmen minder water naar binnen krijgen. Als zij de blauwalg binnen krijgen, moeten ze meteen naar het ziekenhuis; overigens geldt dat ook voor volwassenen’, aldus de woordvoerder. Er is al vier weken een zwemverbod van kracht bij het Almeerderstrand  en ook het strand aan de overkant van het IJmeer bij Muiderberg is verboden gebied. De woordvoerder verwacht niet dat het zwemverbod snel kan worden opgeheven. Blauwalg drijft in kleine bolletjes op het water. ‘Normaal verdwijnt de alg na een tot anderhalve week, maar deze blijft.’ Ook het strand op het Amsterdamse IJburg wordt inmiddels gecontroleerd op de blauwalg. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen weken een grote hoeveelheid van deze bacterie opgeruimd, maar de blauwalg blijkt hardnekkig.

Lees ook:Zwemverbod stranden rond IJmeer opgeheven
Lees ook:Zwemverbod Almeerderstrand
Lees ook:Zeevonk bederft dagje strandplezier
Lees ook:Internationale rashondenshow in Leeuwarden
Lees ook:Mysterieus water in Friesland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>