Wespenplaag op komst

Het prachtige lenteweer heeft ook nadelen. Zo kan er met deze temperaturen de komende zomer makkelijk een wespenplaag komen. Dat voorspelt Natuurbericht.nl, een site van de Universiteit van Wageningen. Wespenkoninginnen kwamen eerder uit hun winterslaap en begonnen nesten te bouwen. Normaal ontwaken ze in april, maar dit jaar werden de eerste dames al in januari en februari gespot. 

Zonnig droog weer met hoge temperaturen zijn ideaal voor de koninginnen om hun wespennesten te bouwen. Dan kunnen ze eitjes leggen en larven voeren. De eerste larven ontpoppen zich een maand nadat de koningin haar nest begon te bouwen. Pas nadat de eerste larven zich ontpoppen, krijgt de koningin versterking van de werksters. Bij koud en nat weer sterven veel koninginnen. De werksters en mannetjes gaan altijd voor of tijdens de winter dood. Als het weer zo blijft en nachtvorst uitblijft, zijn veel wespennesten te verwachten en zullen er meer wespen dan anders rondvliegen. In 2009 was er in Nederland ook sprake van een ware plaag.

Lees ook:Zomer 2017: veel meer wespen dan normaal verwacht
Lees ook:April doet wat hij wil: sneeuw en vorst op komst
Lees ook:Zomer 2012 wordt ‘spookzomer’
Lees ook:Het wordt lente!
Lees ook:Chaos door sneeuw in zuidoosten Nederland

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wespenplaag op komst

  1. joker

    ik ben bang wat moeten we er tegen doen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>