Tour de France begint met proloog Rotterdam

IMG_20160609_132423Rotterdam is in de ban van de 97e editie van de Tour de France: Le Grand Départ, met zaterdag 3 juli 2010 de proloog (2015: kik hier). Wie wint, mag zondag in de gele trui de eerste etappe naar Brussel rijden. De individuele tijdrit zaterdag begint en eindigt op het Zuidplein. De 198 renners leggen een parcours van 9 kilometer af richting Maashaven, over de Erasmusbrug, Boompjes en  Willemsbrug terug. Na de reclamekaravaan en trainingen begint om 16.15 uur  de proloog. Er worden een half miljoen toeschouwers verwacht. De organisatie neemt extra maatregelen vanwege de voorspelde hitte.

Langs het parcours worden speciale waterpunten neergezet waar bezoekers water kunnen aftappen. Ook worden extra veel flesjes water uitgedeeld aan het publiek langs de hekken. De organiseert adviseert iets op het hoofd te dragen en veel zonnebrandcrème te gebruiken. Vrijdag wordt bloedheet; zaterdag zal het een tikje minder warm zijn, maar nog altijd zo’n 27 graden. Grote delen van het centrum zijn op slot voor het verkeer. Langs de stadsrand zijn speciale park & rides ingericht en de metro rijdt vaker dan normaal.

Langs de Maas staat een viptribune en er zijn drie speciale tourdorpen (peoples villages) ingericht aan de voet van de Erasmusbrug, bij Ahoy in het Zuiderpark en zondag ook in Hoogvliet. Daar kan iedereen op megagrote schermen het evenement volgen en zijn allerlei activiteiten, optredens van artiesten en VIP-tenten. De dorpen zijn er vooral om de massale stroom mensen een beetje te spreiden. Het toerdorp Zuiderpark wordt zaterdag na de proloog omgebouwd voor het Metropolis Festival op zondag. Op het terrein bij de Erasmusbrug is een klein Tourmuseum ingericht. Donderdag was de Toertocht en werden de coureurs en de ploegen gepresenteerd op het Willemsplein. Vrijdag verkennen de toerrijders het parcours. ’s Avonds is de Tijdrit Leontien.nl voor vrouwen en tot slot is er de New Energy optocht.

Lees ook:Grand Départ Rotterdam – de proloog
Lees ook:Grand Départ Rotterdam start met tourtocht
Lees ook:Tour de France 2010 begint met rondje Rotterdam
Lees ook:Ronde van Overijssel 2012
Lees ook:Start Tour de France Rotterdam met voorpret en tourtocht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>