Grand Départ Rotterdam – de proloog

IMG_20160609_125632Rotterdam is klaar voor  de Grand Départ van de 97e editie van de Tour de France, met op zaterdag 3 juli de proloog en zondag de Tour de Ville, de eerste etappe naar Brussel (2015: klik hier). Wie de proloog wint, mag in het geel naar de Belgische hoofdstad rijden. De individuele tijdrit op zaterdag begint en eindigt op het Zuidplein. Het parcours van 9 kilometer loopt via de Dordtselaan, Maashaven, Erasmusbrug, Boompjes, Verlengde Willemsbrug, Noordereiland, Koninginnebrug, Laan op Zuid, Dordtselaan terug naar Zuidplein. Aan de start verschijnen 22 teams met 198 renners en 180 volgauto’s. Daarnaast komen er 1200 journalisten en worden een slordige half miljoen toeschouwers verwacht. Ook verwacht: een hittegolf; de organisatie deelt water aan het publiek uit.

 

Grote delen van het centrum gaan voor enige dagen op slot voor het verkeer. Langs de stadsrand zijn speciale park & rides ingericht en de metro rijdt vaker dan normaal. Langs de Maas staat een viptribune en er staan drie speciale tourdorpen (peoples villages) in de stad. Daar kan iedereen op grote schermen het evenement volgen en zijn allerlei activiteiten. De Tour in Rotterdam staat in het teken van duurzame energie, onder het motto New Energy. Vrijdagavond vertrekt om 22.00 uur vanaf het Afrikaanderplein een parade van duurzame voertuigen, begeleid door muziekgroepen. Het Havenbedrijf schrapt haar aandeel (waaronder showspuiten op de Nieuwe Maas) na de dramatische helikoptercrash dit weekend op de Maasvlakte, waarbij vier doden te betreuren vielen.

Donderdag start vanaf 09.30 uur de Toertocht bij De Kuip en eindigt bij Ahoy.’s Avonds worden de coureurs en de ploegen gepresenteerd op het Willemsplein, met daarna vanaf 20.00 uur gratis optredens van onder meer Blöf, Candy Dulfer, Laura Fygi en DJ Ronald Molendijk. Vrijdag is het parcours de hele dag open voor allerlei activiteiten voor het goede doel, met tijdritten, fietstochten en andere kampioenschappen. Om 9.00 uur rijden 13 toerrijders voor KIKA het parcours; daarna komen de handbikers en rolstoelers. Om half elf starten de trainingen van de Tourploegen en vindt de finale van de dikkebandenrace plaats. Om 16.00 uur is de WK kwartfinale Nederland-Brazilië live te zien op megaschermen in het toerdorp in het Zuiderpark.  ’s Avonds is de Tijdrit Leontien.nl voor vrouwen en dot slot is er de New Energytocht.

Lees ook:Tour de France begint met proloog Rotterdam
Lees ook:Grand Départ Rotterdam start met tourtocht
Lees ook:Tour de France 2017 ‘schampt Nederland’ op tweede dag
Lees ook:Eneco Tour 2009
Lees ook:Middelburg in de ban van de Eneco Tour

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>