Eerste toertochten op open water

IMG_20160516_161248Woensdag 6 januari vindt net als vorig jaar de eerste toertocht van 2010 op natuurijs plaats: op het Henschotermeer bij Woudenberg (januari 2013: klik hier). De tocht zou er komen, ongeacht hoe de KNSB erover dacht. De dag ervoor bleek het ijs echter de vereiste 12 centimeter dikte te hebben bereikt en kon de tocht als officiële KNSB toertocht beginnen. De schaatsvereniging had geluk dat er in het midden van het land weinig sneeuw was gevallen en het ijs daardoor kon aangroeien.

Er worden zo’n 1400 deelnemers verwacht, die afstanden kunnen kiezen van 2 tot 40 kilometer. In het natuurgebied bij het Friese Eernewoude wordt vandaag ook een toertocht gehouden, maar dan  zonder de officiële goedkeuring van de schaatsbond. De plaatselijke schaatsclub vond het ijs veilig genoeg. De KNSB waarschuwde maandag dat het ijs op open water nog nergens veilig genoeg is om op te schaatsen, maar langzaam maar zeker komt daar verandering in. Via www.ekkel.com is een schaatskaart van Nederland ite bestuderen, wordt bijgehouden hoe het ijs er voorstaat op zowel ijsbanen als open water. Dat is geen garantie of het ijs echt betrouwbaar is: schaatsliefhebbers moeten dat zelf ter plekke kritisch bekijken. IJsbanen van de KNSB en van schaatsverenigingen zijn wel veilig, als ze geopend zijn voor het publiek.

Lees ook:Eerste toertocht 2010 op natuurijs
Lees ook:Sneeuw spelbreker eerste wedstrijd op natuurijs
Lees ook:Eindelijk weer schaatsen op natuurijs
Lees ook:Eerste schaatsers op natuurijs
Lees ook:Hoe staat het met het natuurijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>