Eerste schaatsers op natuurijs

Nederland stevent af op een officiële koudegolf, maar op dit moment is er nog bijna nergens sprake van betrouwbaar natuurijs. Al groeit de schaatskoorts: liefhebbers moeten nog even geduld hebben,  want voor schaatsen op open water is het nog te vroeg. De sneeuw van dinsdag heeft verdere ijsaangroei geen goed gedaan: op woensdag 16 januari zijn er alleen een paar veilige locaties gemeld in Friesland en op Texel, meldt de schaatskaart van Nederland. De collega’s op Schaatsen.blog houden wedstrijden op natuurijs nauwlettend in de gaten.

IJsclubs kunnen geasfalteerde skatebanen met een dun laagje water snel omtoveren tot natuurijsbanen, maar sloten, grachten en plassen hebben nog een paar dagen vorst nodig. Nederland telt zo’n duizend natuurijsbanen, in beheer van ijsclubs: de plaatselijke media zullen berichten wanneer ze opengaan. De eerste gaan inmiddels open: zie schaatsen.nl. Dinsdagavond had Friesland de eerste kortebaanwedstrijd op natuurijs de primeur: in Bantega, in de buurt van Lemmer en vond in het Groningse Noordlaren vond de eerste schaatsmarathon op natuurijs plaats. Inmiddels zijn er meer gepland marathons en wedstrijden : zie website.

De organisatoren van de twaalf schaatsklassiekers kijken met argusogen of en hoe snel het ijs aangroeit. Toertochten op open water kunnen worden verreden als een vereniging deze officieel organiseert: dan weet je zeker dat het ijs veilig is. Als een tocht onder auspiciën van de KNSB doorgaat, voldoet de route van de tocht aan strenge eisen en kan er veilig geschaatst worden. Voor een toertocht moet het ijs minimaal 12 centimeter dik zijn, om duizenden schaatsers te kunnen dragen. Dat duurt dus nog wel even. Om alvast in de stemming te komen: woensdagavond kijktAndere Tijden Sport op Nederland 1 vanaf 21.25 uur terug naar de roemruchte Elfstedentocht van 18 januari 1963, komende vrijdag precies vijftig jaar geleden.

Lees ook:Eerste schaatsers op natuurijs
Lees ook:Eerste toertochten op natuurijs weer mogelijk
Lees ook:Zondag eerste toertocht: Blokzijler Merentocht
Lees ook:Eernewoude hoopt op eerste toertocht op natuurijs
Lees ook:Eindelijk weer schaatsen op natuurijs

1 Reacties // Reageer

One thought on “Eerste schaatsers op natuurijs

  1. Emine

    Spontane actie van Hein Vergeer; door het koude winterweer en de verwachting dat we binnen nu en paar dagen kunnen schaatsen, wil hij een unieke schaatsclinic geven op de Reeuwijkse Plassen.

    Als je wilt deelnemen, kun je je gratis aanmelden op Welkomlife.nl.

    Echt een leuke actie!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>