Amsterdam beschermt ijs op de grachten

Amsterdam werkt aan natuurijs op de grachten. Sinds maandag 4 januari 2010 geldt in de hoofdstad een vaarverbod voor enkele grachten om de beginnende ijsvloer te beschermen. Het verbod geldt op de Prinsengracht, Keizersgracht en acht andere grachten, waaronder Brouwers -en Lijnbaansgracht. Amsterdam hoopt dat het ijs genoeg kan aangroeien om er schaatsers op toe te kunnen laten. Daarvoor moet het minimaal tien dagen matig tot streng vriezen.

De laatste keer dat er op de gracht kon worden geschaatst, was in de winter van 1996/97. Toen werden er wedstrijden gehouden op een stuk van de Keizersgracht. In dat jaar werd ook de laatste Elfstedentocht in Friesland verreden. In de winter van 1986/87 lag er zoveel ijs, dat er zelfs op de Amstel genoeg ijs lag om er langs de kant te kunnen schaatsen. Er waren complete tourtochten door de stad mogelijk. Horeca aan de grachten zorgde voor koek en zopie op en langs het ijs en de hele binnenstad was één groot winterschilderij met ijspret van Hendrik Avercamp: een wirwar van vredelievende, sportieve, klunende, vrolijke Amsterdammers. Dat smaakt naar neer!

Lees ook:Vaarverbod Amsterdamse grachten voor ijsgroei
Lees ook:Keizersgracht Amsterdam dicht om ijsbaan te creëren
Lees ook:Schaatsen op natuurijs, nu het nog kan
Lees ook:Amsterdam krijgt Grachtenmuseum
Lees ook:Keizersrace in Amsterdam gaat door

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>