Elfstedenwinnaar Piet Keijzer overleden

In Leersum is oud-schaatser Piet Keijzer op 89-jarige leeftijd onverwacht overleden. Hij won op 30 januari 1940 de 6e Friese Elfstedentocht. Keijzer was toen één van de vijf rijders die ‘het Pact van Dokkum’ sloten. Ze spraken af om met z’n vijven in Leeuwarden te finishen: Keijzer, Auke Adema, Dirk van der Duim, Cor Jongert en Sjouke Werstra.

Op het laatste moment hielden ze zich echter niet aan hun herenakkoord en zetten een sprint in. Duizenden toeschouwers gingen het ijs op en veroorzaakten zo’n chaos, dat niet te zien was wie als eerste aankwam. Ze gingen alle vijf als winnaar de boeken in, maar Keijzer hield altijd vol dat hij de winnaar was. In 2007 toonden filmbeelden aan dat hij gelijk had. Hij was met 21 jaar de jongste winnaar ooit. In 1946 werd hij Nederlands kampioen Allround Schaatsen.

 

Lees ook:Schaatsen: EK Allround & Sprint in Thialf Heerenveen – 6 t/m 8 januari
Lees ook:EK Allround & Sprint in Thialf was vooral een Nederlands feest
Lees ook:NK sprint in het Thialf Stadion
Lees ook:De mythe van de Hockey Champions Trophy
Lees ook:Schaatsen in Thialf: NK Allround & Sprint, vrijdag 20 t/m zondag 22 januari

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>