Onze wielerklassieker ‘Amstel Gold Race’: nieuwtjes

Op zondag 20 april 2008 wordt de 43e editie van de ‘Amstel Gold Race’ verreden, met de start in Maastricht en de finish op de top van de Cauberg in Valkenburg. (2013: klik hier). In ons vlakke landje is Zuid Limburg één van de weinige heuvelrijke landschappen, geschikt voor een grote wielerwedstrijd op de weg. De route van 250 kilometer slingert door het landschap en telt 30 kleine klimmetjes. Het ingewikkelde parcours en de finish op de korte maar steile klim net buiten Valkenburg zorgen ervoor dat deze race beslist géén eitje is. Het gevaar ligt op de loer dat renners voor de finish te snel versnellen en dat andere renners op dat laatste steile stuk voorbijstuiven. Vorig jaar won de Duitser Stefan Schumacher van het Geroldsteiner team, ondanks twaalf hechtingen in zijn knie.

 

 

 
Hij verheugt zich al maandenlang op de Amstel Gold Race: ‘Omdat ik voor de eerste keer in een klassieker met rugnummer één mag starten.’ Over vorig jaar mijmert hij: ‘Wat een geweldig moment. Het was altijd een droom ooit een echte klassieker te winnen. In de Amstel Gold Race was het raak.’ Hij treft er zo goed als zeker de winnaar van 2006, Danillo di Luca, maar ook Alejandro Valverde, Damiano Cunego en een van de uitblinkers van  dit voorseizoen: de Belg Philippe Gibert. Het Nederlandse UPI Pro Tour Rabobank team is er zoals gewoonlijk op gespitst deze race te winnen: van Thomas Dekker wordt veel verwacht, maar ook de Spanjaard Oscar Freire aast op de overwinning.

 

De kans dat wereldkampioen Paolo Bettini komt, is klein: hij heeft last van een gebroken rib die hij opliep tijdens een val in de Ronde van het Baskenland.  Ook de net verreden wielerklassieker Parijs-Roubaix eiste haar tol. Sebastiaan Langeveld uit Lisse moest de dag erop met een wond in zijn linkerknie naar het ziekenhuis, opgelopen bij een val. De Belg Tom Boonen laat de Amstel Gold Race schieten. De winnaar van Parijs-Roubaix last een rustpauze in: ‘Parijs-Roubaix bezorgde me zoveel microscheurtjes in mijn lichaam, dat ik meer dan een week nodig heb om te herstellen. Als ik ooit meedoe aan de Amstel God Race, dan is het voor een resultaat en niet om gewoon mee te rijden.’ Hij nam tot nu toe nooit deel aan deze race, omdat ‘je in die klassieker met een ander soort renners te maken krijgt: coureurs die zich helemaal anders hebben voorbereid’, zegt Boone. De winnaar van de allereerste Amstel Gold race in 1966, Jean Stablinski, is vereeuwigd in de vorm van een gedenksteen. De Fransman overleed vorig jaar op 75-jarige leeftijd. Het monument staat langs de route van de klassieker Parijs-Roubaix.

Lees ook:Amstel Gold Race 2011
Lees ook:Amstel Gold Race 2010
Lees ook:Amstel Gold Race 2014
Lees ook:Amstel Gold Race 2015
Lees ook:Amstel Gold Race 2012

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Onze wielerklassieker ‘Amstel Gold Race’: nieuwtjes

  1. Pingback: Amstel Gold Race: Nederlandse klassieker | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>