Amstel Gold Race 2010

Op zondag 18 april 2010 wordt de 45e editie van de Amstel Gold Race verreden, onze enige echte wielerklassieker op de weg (editie 2013: klik hier). De dag ervoor vindt de toerversie plaats: Nederlands mooiste en zwaarste toerklassieker. Zondag zijn de profs aan de beurt, met de start op de Markt in Maastricht en de eindstreep op de top van de Cauberg in Valkenburg. De Amstel Gold race maakt deel uit van de UCI Protour. Gouverneur Léon Frissen van Limburg schiet om 10.15 uur het peloton van 192 renners weg voor de race van zes-en-een-half uur over 257,8 km. De finish op de Cauberg wordt rond 16.45 uur verwacht.

 

Veel internationale wielertoppers strijden mee. Lance Armstrong moest afzeggen: hij last een rustperiode in, het is nog niet duidelijk wanneer hij terugkeert in het peloton. Zuid Limburg is één van de weinige heuvel-landschappen in Nederland waarop een grote wielerwegwedstrijd kan worden verreden. De route  slingert door het landschap en telt 30 kleine klimmetjes. Het ingewikkelde parcours en de finish op de korte maar steile klim net buiten Valkenburg zorgen ervoor dat deze race beslist géén eitje is. Het gevaar ligt op de loer dat renners voor de finish te snel versnellen en dat andere renners op dat laatste steile stuk voorbijstuiven. Biermerk Amstel is de oudste wielersponsor van ons land; de Amstel Gold Race was bepaald geen miskleun voor de naamsbekendheid van het merk. Al in 1947 prijkte de naam ‘Amstel’ op shirtjes van wielrenners tijdens de Zes Provinciënrit, een tweedaagse en voorloper van de Ronde van Nederland (vanaf 1948) van Maastricht via Amsterdam naar Heerlen. In 1966 vond de eerste Amstel Gold Race plaats.

Lees ook:Amstel Gold Race 2011
Lees ook:Amstel Gold Race 2012
Lees ook:Amstel Gold Race 2013
Lees ook:Amstel Gold Race 2014
Lees ook:Amstel Gold Race 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>