Wordt Marleen Veldhuis onze olympische goudhaan?

Met alle politieke commotie over de Olympische Spelen in Peking vergeten we bijna om wie het daar eigenlijk gaat: om de sporters. Dit weekend kwamen een aantal potentiële goudhaantjes in actie, zoals zwemster Marleen Veldhuis op de WK zwemmen op de kortebaan in Manchester. Daar prolongeert de 24 jarige haar titel als koningin van de sprintnummers. Máár: in 25 meterbaden. In het 50 meterbad stortte ze vroeger in: dat leek lange tijd nét iets te ver voor de sprintster, die van oorsprong uit de waterpolowereld komt. Bij waterpolo komen felle korte sprintjes goed van pas. Vorig jaar stapte ze over naar trainer Jacco Verhaeren: het EK Eindhoven leverde de eerste resultaten op de lange baan op. Zelf zegt ze: ‘Ik weet hoe het moet. En dat ik het kan. Alleen gaat het nog niet altijd goed.’ Dat belooft wat voor de Olympische Spelen in augustus. Hamvraag: piekt ze niet te vroeg? Houdt ze haar vorm vast? Heeft ze het zelfvertrouwen van iemand als Inge de Bruin?

 

In Eindhoven won Marleen driemaal goud: op de 50 en de 100 meter vrije slag en de 4×100 meter vrije slag estafette. Ze was de eerste Nederlandse sinds 1950 die een Europese titel op de 100 meter won en het was haar eerste titel op de lange baan. Daarnaast pakte  ze met 24.09 het wereldrecord op de 50 vrij af van Inge de Bruin, die dat op de Olympische Spelen in Sydney in 2000 haalde. Tijdens de WK kortebaan in Manchester staat de stand nu op 10 kortebaan titels. Ze werd wereldkampioene en zwom wereldrecords op de 50 en de 4×200 vrij estafette en won (voor het eerst) goud op de 100 vrij. Hoewel het toernooi matig bezet is – veel zwemmers vinden het ‘een hinderlijke onderbreking van de olympische aanloop’ – is dat zeker een prestatie die internationaal niet onopgemerkt blijft. In haar kielzog werd Hinkelien Schreuder tweede op de 50 meter vrij. Veldhuis verbrak opnieuw het wereldrecord, nu naar 23.25. De tv-reporter zei: ‘De anderen moeten niet zo’n beetje hun meerdere erkennen in dit sprintwonder. Geweldig als je het zo overtuigend laat zien.’

Lees ook:Onze gouden meiden op de Olympische Spelen
Lees ook:Marleen Veldhuis zwemt twee wereldrecords
Lees ook:Inge de Bruin beste zwemster vorige decennium
Lees ook:Amsterdam Swim Cup 2010
Lees ook:EK Kortebaan zwemmen Eindhoven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>