Inge de Bruin beste zwemster vorige decennium

Inge de Bruin is uitgroepen tot de beste zwemster van het afgelopen decennium: 2000 tot en met 2009. De 36-jarige zwemkampioene is inmiddels met topsport gestopt; ze won bij de Olympische Spelen in Sydney in 2000 drie gouden medailles en een vierde op de Spelen van Athene in 2004. Daarnaast behaalde ze nog twee zilveren en twee bronzen Olympische plakken en werd viervoudig wereldkampioene. In een verkiezing van de internationale zwemfederatie FINA kreeg zij 27,9 procent van de stemmen: iets meer dan de Oekraïense Jana Klotskova (24,6 procent).

 

Bij de mannen werd de Amerikaan Michael Phelps met overgrote meerderheid gekozen (75,4 procent). Hij is dan ook recordhouder met 14 Olympische titels, heeft daarnaast 22 wereldtitels en zwom 37 maal een wereldrecord. Pieter van den Hoogenband (VDH) werd derde met 3,3 procent van de stemmen, achter de Australiër Grant Hackett (6,6 procent). VDH won in Sydney de 100 en 200 meter vrije slag en in Athene de 100 meter vrij. Openwater zwemmer Maarten van der Weijden won goud in Athene en eindigde op de derde plaats in zijn categorie; Edith van Dijk tweede. Waterpoloster Daniëlle de Bruijn won met haar team goud op de Olympische Spelen in Peking en werd met 13,5 procent derde in haar categorie.

Lees ook:Verschuren wint goud op de 200 meter vrije slag bij EK Langebaan in Londen
Lees ook:Zwembad vernoemd naar Van den Hoogenband
Lees ook:Wordt Marleen Veldhuis onze olympische goudhaan?
Lees ook:Afscheid Salinero bij Indoor Brabant
Lees ook:Onze gouden meiden op de Olympische Spelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>