Marinedagen Den Helder

Normaal opereren de marine schepen in missies ver op zee, maar nu kan het publiek een kijkje aan boord komen nemen; op de Marinedagen 2008, van vrijdag 11 tot en met zondag 13 juli 2008 in Den Helder (2013: klik hier). De landmacht en de luchtmacht organiseerden hun open dagen al eerder. Van 09.00 tot 17.00 uur zijn de poorten, de schepen en de exposities geopend op het Nieuwe Haven terrein in Den Helder. De hele dag zijn er activiteiten, waaraan het publiek kan meedoen, zoals tokkelen (langs een lijn aan een katrol naar beneden zoeven), klimmen en meerijden met een rupsvoertuig. De toegang is overal gratis.

 

In het Maritiem Kamp kan iedereen zelf aan de slag: lichtseinen geven, knopen leggen, gaten in de scheepsromp dichten, brandjes blussen en meevaren. Het hoofdonderdeel van het programma zijn demonstraties tussen de steigers. Eke dag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur voert de marine demonstraties uit met kleine scheepjes, mijnenjagers, helikopters, parachutisten en als sluitstuk de landingsdemonstratie. Vanuit zee bestormen mariniers met hun landingsvaartuigen de wal. In tenten en op de steigers zijn er stands en exposities ingericht van de organisatie van de marine en de modernste techniek in de schepen tot aan een markt met maritieme hebbedingetjes.

Lees ook:Marinedagen in Den Helder
Lees ook:Amsterdamse Marinedagen
Lees ook:Marinedagen 2012 Den Helder
Lees ook:Sail Den Helder en Marinedagen 2013
Lees ook:Marinedagen 2011 in Den Helder

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Marinedagen Den Helder

  1. hannah ouwehand

    Ik wil even een reactie geven op de eerste opendag van de marinedagen vrijdag 11 juli 2008. Ik was daar ook. Ik kwam aan met de trein uit Alkmaar om 1245 op station Den Helder. En ik kon meteen instappen in de gratisbus, om naar het marineterrein gereden te worden. Dat vondt ik super. En het weer was prima, veel zon maar een beetje teveel wind. Ik had ruim de tijd om verschillende exposities en schepen te bezichtigen. Al werd het soms wel lang wachten bij de schepen om aan boord te gaan. Op het Amerikaanse fregat Elrod kreeg je een uitgebreide rondleiding. Alleen heb ik niet gezien hoe de bemanning nu leefde aan boord. Wat ik wel raar vondt, dat het moeilijk was om een kijkje te nemen op de Nederlandse onderzeeboten. Er werden vooraf een aantal toegangskaarten uitgedeelt, maar het gros van de mensen heeft die nooit gehad. Ik ook niet. Ook vondt ik dat er mensen van defensie op exposities erg knorrig deden,als je vroeg naar de mogelijkheden en toelatingseisen om dienst te nemen bij defensie. Ik dacht bij mij zelf stik in je blik. Al met al was het wel een leuke dag, en vermoeid ging ik over vijf uur weer huiswaards.

      /   Reply  / 
  2. erik feenstra

    Beste Hannah: Dank voor je reactie.
    Leuk om je relaas te lezen en fijn dat je niet aarzelde om minpunten aan te geven.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Open Dagen Luchtmacht in Leeuwarden | Eropuit

  4. Pingback: Landmachtdagen 2008 in Oirschot | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>