Paralympische Spelen winnen aan populariteit

De Paralympische Spelen, die sinds 6 september in Peking plaatsvinden, trekken meer kijkers dan verwacht. De NOS is blij verrast: iedere dag is aan het begin van de avond een half uur Paralympische Spelen te zien. De NOS ziet dat als haar taak, omdat het om topsport gaat, maar is blij met de kijkcijfers. Ook The Limbach, chef de mission van de paralympische ploeg, is blij: ze hoopt dat dit meer sponsors aantrekt. Decennialang was er amper aandacht voor de Paralympics, die werden gezien als ‘een spektakel voor zielige mensen en zeker geen topsport’. De massale opkomst van het Chinese publiek speelt mee: volle tribunes met enthousiaste mensen zijn ideale coulissen bij sport op tv.
Zie ook: ‘Nederlands rolstoeltennis staat op hoog niveau‘ en ‘Einde Paralympische Spelen‘.

masctteIn 1948 was er in Engeland een sportwedstrijd voor veteranen uit de Tweede Wereldorlog met een rugletsel. Vier jaar later deden daar ook Nederlanders aan mee: de Paralympische Spelen waren geboren. De eerste editie vond plaats in 1960 in Rome: tot en met 1972 uitsluitend voor sporters in rolstoel, vanaf 1976 ook voor mensen met amputaties of met een visuele beperking. Nu is het een evenement voor sporters met 6 verschillende groepen  van handicaps: amputatie, rolstoel, hersenbeschadiging, visuele beperking, overigen (zoals dwerggroei en multiple sclerose). Sporters met een verstandelijke beperking hebben hun eigen Special Olympics; doven hun Deaflympische Spelen. Sinds 1988 worden de Paralympics gehouden in hetzelfde jaar en in dezelfde stad als de Olympische Spelen. De Spelen duren tot en met 17 september. Op dit moment staat Nederland met 2 gouden, 4 zilveren en 5 bronzen medailles op de 26e plaats; doel is een plaats in de top-25. De koningin ontvangt alle medaillewinnaars vrijdag 19 september.

Lees ook:Paralympische Spelen geopend
Lees ook:EK Paralympisch Zwemmen 2014 in Eindhoven
Lees ook:TeamNL met 241 sporters voor Olympische Spelen Rio
Lees ook:Einde Paralympische Spelen
Lees ook:Nederlands rolstoeltennis staat op hoog niveau

1 Reacties // Reageer

One thought on “Paralympische Spelen winnen aan populariteit

  1. Pingback: Nederlands rolstoeltennis staat op hoog niveau | Eropuit

  2. Pingback: Einde Paralympische Spelen | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>