Kraamhouders sidderen voor uitslag AD Oliebollentest

IMG_20160520_150114Sinds 1993 organiseert het Algemeen Dagblad (AD) de jaarlijkse nationale oliebollentest (2016: klik hier). De oliebol is een typisch Nederlandse lekkernij en inmiddels is de oliebollentest uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend fenomeen. Veel bakkers zien het als ‘de hoogste prijs die er in bakkersland te verdienen valt’. De uitslag van deze editie verschijnt maandag 28 december in de krant.

Het AD meldde alvast dat de kwaliteit van de oliebollen bij oliebollenkramen ‘steeds beter wordt’: één op de vier verkooppunten scoort een 8 of hoger. Steekproefsgewijs heeft een smaakpanel van 20 consumenten oliebollen van 164 verkooppunten getest op zaken als: kwaliteit van de olie, luchtigheid, klefheid en hoeveelheid vulling. Vorig jaar scoorden 56 locaties onder de 6 en zeven verkooppunten een 9 of hoger. De geteste oliebollen hebben allemaal krenten en rozijnen. Op de kermis heten ze ‘krentenbollen’; oliebollen zijn in de volksmond meelproppen zonder iets erin.

De oliebol met Oudejaar is een typisch Nederlandse traditie die teruggaat naar de 18e eeuw. Daarvoor aten Hollanders al eeuwenlang oliekoeken: platte oliebollen, die dikker werden toen er meer olie werd gebruikt om ze in te bakken. In 1868 nam de Dikke Van Dale het woord ‘oliebol’ in haar woordenlijst op.

Lees ook:AD Oliebollentest 2012
Lees ook:AD Oliebollentest 2016: ‘er wordt steeds beter gebakken’
Lees ook:AD Oliebollentest 2014
Lees ook:AD Oliebollentest 2013
Lees ook:Oliebollentest 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>