AD Oliebollentest 2016: ‘er wordt steeds beter gebakken’

Sinds 1993 organiseert het Algemeen Dagblad (AD) de jaarlijkse oliebollentest. De oliebol is een typisch Nederlandse lekkernij en de oliebollentest is sinds een kwart eeuw een jaarlijks terugkerend fenomeen. Veel bakkers zien het als ‘de hoogste prijs die er in bakkersland te verdienen valt’. De complete uitslag van deze editie is nog niet bekend, maar de winnaar wel: meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse (voor de tweede keer), bakkerij Brokking uit IJsselstein is tweede en bakkerij Aad Klootwijk uit Capella aan den IJssel derde. Volgens het AD zet de trend voort dat er steeds beter gebakken wordt.

Zie ook: Vuurwerk kopen mag (bijna) weer en vuurwerkshows tijdens de jaarwisseling

Lezers en bedrijven konden de krant  van tevoren alvast mailen over hun aangekochte bollen. De meldingen zouden ‘zo veel mogelijk worden gehonoreerd’, aldus AD, waarbij wel rekening wordt gehouden met regionale spreiding en ‘lokale importantie’. Vanaf 15 november werden de oliebollen bij 160 verkooppunten gekocht en op de dag van aankoop gekeurd door een door het Centrum voor Smaakonderzoek samengesteld panel van 20 personen: allen liefhebbers van oliebollen en geselecteerd op onder meer ‘hun vermogen te kunnen proeven’. De oliebollen worden getest op op zaken als: kwaliteit van de olie, luchtigheid, klefheid en hoeveelheid vulling. De geteste oliebollen hebben allemaal krenten en rozijnen.

De uitslag van de AD Oliebollentest: klik hier. De oliebol met Oudejaar is een typisch Nederlandse traditie die teruggaat naar de 18e eeuw. Daarvoor aten Hollanders al eeuwenlang oliekoeken: platte oliebollen, die dikker werden toen er meer olie werd gebruikt om ze in te bakken. In 1868 nam de Dikke Van Dale het woord ‘oliebol’ in haar woordenlijst op. Op de kermis zijn oliebollen meelproppen zonder iets erin; oliebollen met krenten heten daar ‘krentenbollen’.

Lees ook:AD Oliebollentest 2012
Lees ook:Kraamhouders sidderen voor uitslag AD Oliebollentest
Lees ook:AD Oliebollentest 2013
Lees ook:AD Oliebollentest 2014
Lees ook:Oliebollentest 2013: van ‘hulde’ tot ‘zelfs niet geschikt als visvoer’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>