Oliebollentest 2011

Sinds 1993 organiseert het Algemeen Dagblad (AD) de jaarlijkse oliebollentest (2012: klik hier). De uitslag verschijnt morgen, 28 december, in de krant, maar het AD meldt vandaag alvast dat ‘de oliebol nog nooit zo goed is geweest.’ Steekproefsgewijs werden in het hele land oliebollen getest, mét krenten. Op de kermis heten ze ‘krentenbollen’; oliebollen zijn daar meelproppen zonder iets erin. De oliebol met Oudejaar is een Nederlandse traditie die teruggaat naar de 18e eeuw. 

Daarvoor aten Hollanders al eeuwenlang oliekoeken: platte oliebollen, die dikker werden toen er meer olie werd gebruikt om ze in te bakken. In 1868 nam de Van Dale het woord ‘oliebol’ in haar woordenlijst op. ‘Van de 113 bezochte verkooppunten behalen er 79 een voldoende, waarvan liefst 15 een 8,5 of hoger. Zo’n goede score is nooit eerder voorgekomen’, schrijft het AD. Vorig jaar kwam er een nieuwe winnaar uit de bus. Daarvoor stond de gebakkraam van Richard Visser zeven jaar op rij op nummer één, maar beleefde een rampjaar: een overval, verhuizing, zijn vader stierf en vandalen probeerden zijn kraam in de brand te steken. De politie kon erger voorkomen, maar door alle stress kon de oliebollenkoning zijn bollen niet op niveau krijgen en eindigde niet eens in de top-10. Morgen zal blijken of hij zich terug heeft weten te knokken in de oliebollentop. Inmiddels is bekend geworden dat Visser opnieuw op nummer 1 staat.

Lees ook:Oliebollentest 2010
Lees ook:AD Oliebollentest 2013
Lees ook:Kraamhouders sidderen voor uitslag AD Oliebollentest
Lees ook:AD Oliebollentest 2012
Lees ook:AD Oliebollentest 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>