Geminiden meteorenzwerm: maandag 14 december veel vallende sterren

IMG_20160516_112158Maandag 14 december zijn er bij gunstig weer veel ‘vallende sterren‘ te zien. Rond deze tijd komt ieder jaar de meteorenzwerm Geminiden voorbij. Het hoogtepunt is maandag rond 16.15 uur: dan zijn er zo’n 120 ‘vallende sterren’ per uur te verwachten. Het beste moment om ze in ons land waar te nemen is volgens deskundigen rond 22.45 uur (uiteraard bij heldere hemel, en hoe minder lichtvervuiling, hoe grote de kans om er een paar te zien), aan de oostelijke hemel.

Over het algemeen zijn meteoren van een zwerm niet alleen op de dag van het maximum te zien, maar de Geminiden pieken bijzonder scherp en de zwerm duurt niet langer dan 21 uur. De Geminiden liggen in de radiant van sterrenbeeld Tweeling (Gemini). De meeste ‘vallende sterren’ worden veroorzaakt door kometen die in de baan van de aarde stofdeeltjes achterlaten. De deeltjes verbranden in de dampkring en laten een lichtspoor achter: in de volksmond een ‘vallende ster’. Ze komen het hele jaar voor, maar een paar keer per jaar zijn het er extra veel omdat de aarde dan een baan van een meteorenzwerm doorkruist. De Geminiden zijn niet van een komeet afkomstig, maar van de in 1983 ontdekte planetoïde Phaeton, een steenklomp zonder ijs. Die staat op slechts 20 miljoen kilometer van de zo: daardoor is het er te warm voor ijsdeeltjes. In plaats daarvan heeft Phaeton een staart van steenstof. Wetenschappers vermoeden dat het oppervlak door de warmte scheurt en afbrokkelt.

Lees ook:Meteorenzwerm Geminiden: zo’n 120 vallende sterren per uur
Lees ook:Komende dagen veel vallende sterren te zien
Lees ook:Perseïden meteorenzwerm: komende tijd veel vallende sterren te zien
Lees ook:Zwerm vallende sterren op 12/13 augustus
Lees ook:Perseïdenzwerm: dit weekend goede kans om ‘vallende sterren’ te zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>