Vierdaagse Nijmegen: gunstig wandelweer

Deze week is Nijmegen het centrum van Nederland: tijdens de 92e Wandel Vierdaagse van dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 juli (editie 2013: klik hier). 44.033 deelnemers schreven zich in om 30, 40 of 50 kilometer per dag te lopen. Iedere wandeldag voert een andere route door Gelderland, Brabant of Limburg en iedere dag staat een ander stadje in de regio centraal.

Zie ook ‘Vierdaagse, tweede dag‘.

De eerste dag is dat Elst, de tweede dag Wijchen. De derde dag Groesbeek: daar moet een T-shirt met de titel ‘Groesbeek loopt gesmeerd’ de deelnemers helpen op dit volgens bewoners ‘mooie en vrolijke traject’. De vierde dag is Cuijk het middelpunt: het er de hele week feest, met concerten, dans en vuurwerk. Er ligt een ponton over de Maas: de scheepvaart ‘moet maar een dagje wachten’, vinden ze. Het is overal een weeklang feest: in Nijmegen natuurlijk helemaal. Daar krijgen alle wandelaars op de laatste dag bij de intocht over de Via Gladiola een gladiool: de Vierdaagse maakte die bloem populair. De toren van de Sint Stevenskerk moest vorige week dicht wegens betonrot; een domper voor bezoekers, die de Vierdaagse graag van boven bekijken.

Het wordt gunstig wandelweer: dinsdag droog met wolken en 21 graden. Woensdag tot en met vrijdag meer kans op buien, maar met 18 graden ideaal. Geen zomerhitte of onweer; alleen nat worden zit erin. De NS en busbedrijven zetten extra treinen en bussen in. Tijdens de Vierdaagse is er een tijdelijk nachtnet rond Nijmegen. Een vervoersbewijs is dan maximaal 28 uur geldig (tot 04.00 uur ‘s nachts). Vanuit Zwolle rijdt een extra vroege trein naar Nijmegen (04.19 uur) via Deventer, Zutphen, Dieren, Arnhem en Elst.

In 1904 richtten militairen in Breda een voetbalclub op. Na  één jaar vond  er een toernooi plaats, dat uitgroeide tot  Sportdagen voor het Veldleger. In 1908 was de koepelorganisatie voor sportbonden een feit: de NBvLO (Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding). Die schreef in 1909 een wandelvierdaagse uit vanuit tien kazernes naar de sportdagen in Breda. Vierdaagsen waren populair: op paarden, fietsen en roeien op rivieren. In 1910 was er één wandelroute rondom Arnhem, daarna onder andere Utrecht (1911) en Amersfoort (1919, wanneer de eerste vrouw de Vierdaagse uitliep), tot Nijmegen in 1925 definitief de Vierdaagse kreeg. Na de oorlog lukte het om het in de verwoeste stad nieuw leven in te blazen: met in 1946 zelfs meer deelnemers dan ooit. De Vlaggenparade verhuisde door  het groeiend aantal buitenlandse deelnemers naar het Goffertstadion. De populariteit steeg: toenemende welvaart, de NBvLO kreeg het predikaat ‘Koninklijk’ en de deelname van prins Claus baarde opzien. In 2004 kwam er voor het eerst een inschrijflimiet.

Lees ook:Nijmeegse Vierdaagse 2009
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2014
Lees ook:Nijmegen is klaar voor de 99e Vierdaagse
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2013
Lees ook:Nijmeegse Vierdaagse 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>