Vijfde editie Amsterdam Light Festival geopend

Donderdag 1 december opende de vijfde editie van Amsterdam Light Festival. Het festival bestaat uit twee onderdelen: de vaarroute Water Colors (tot en met 22 januari) met 20 indrukwekkende lichtkunstwerken in de historische binnenstad en de wandelroute Illuminade (15 december tot en met 8 januari) met 18 innovatieve kunstwerken in de Weesper- en Plantagebuurt. Het thema van Water Colors is ‘A view on Amsterdam‘: alle kunstwerken bieden bezoekers een nieuwe kijk op de stad. Dit jaar zijn er dan ook opvallend veel architecten onder de makers. De Illuminade staat in het teken van ‘Biomimicry, think like nature’. Biomimicry verbindt kunst en wetenschap door te leren van de natuur.

De lichtkunstwerken van Water Colors, van kunstenaars uit binnen- en buitenland, zijn niet alleen vanuit een boot te bewonderen, maar ook prima wandelend of op de fiets te behappen. Festivalhart is de tuin achter de Hermitage, met lichtkunstwerken van Amsterdamse schoolkinderen en een paviljoen. Het is het startpunt voor de wandelingen met gids en er zijn routekaarten en een overzicht van alle kunstwerken verkrijgbaar. Bij de Blauwbrug tegenover de Stopera staat Eye Beacon, een lichtgevend paviljoen dat dienstdoet als centraal informatiepunt van het festival. De meeste kunstwerken van Water Colors staan op en rond de Herengracht, Amstel, Nieuwe Herengracht en Oosterdok.

Ieder werk is een kunststukje op zich en iedereen zal zijn eigen favorieten hebben. Leuk is dat je bij bepaalde plekken kunstwerken verwacht die er helemaal niet staan, maar die er voorbije edities stonden en kennelijk in je geheugen gegrift zitten. Mijn favorieten dit jaar: Blueprint, een blauwdruk aan de wand van het Scheepvaartmuseum, zoals het in de 17e eeuw moet zijn ontworpen, Lightwaves boven de Herengracht bij de Amstel, geïnspireerd op zeevonken aan de kustlijn, A Window in Time aan de gevel van het Stadsarchief, met historische beelden van de stad, Flower Strips, drie rijen drijvende bloemfiguren over de volle lengte van de Herengracht tussen twee bruggen in, The Lace, een vliegend tapijt boven de gracht en WISP, ballerina-achtige figuren in de bomen langs het laatste stuk van de Herengracht bij de Brouwersgracht.

Lees ook:Donderdag 15 december opent Illuminade – wandelroute van Amsterdam Light Festival
Lees ook:Zesde editie Amsterdam Light Festival geopend
Lees ook:Illuminade in Amsterdam
Lees ook:Amsterdam Light Festival nodigt kunstenaars uit voor editie 2014
Lees ook:Laatste week Amsterdam Light Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>