Marilyn Monroe in Nieuwe Kerk Amsterdam

Zaterdag 1 oktober opent in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een expositie over Marilyn Monroe, het grootste sekssymbool en stijlicoon van de 20e eeuw. De in 1962 overleden Amerikaanse filmster zou dit jaar negentig zijn geworden. Boven de ingang van de kerk hangt een mega portret, om de icoon ‘te vereren als een godin’, aldus hoofd tentoonstellingen van de Nieuwe Kerk.

Eyecathers zijn een beeldhouwwerk van Monroe – een ‘kerkelijke sculptuur’ – de beroemde jurk uit de film The Seven Year Itch uit 1955, die opwaait wanneer Monroe op een metrorooster staat (fragment: klik hier). De scene zorgde voor veel ophef, maar haalde de filmgeschiedenis als iconisch moment. Na haar dood werden haar eigendommen opgeslagen; pas in 1999 werden ze geveild bij Christie’s in New York. Een groot deel werd gekocht door Monroe-verzamelaar Ted Stampfer en ius nu in Amsterdam te zien. Naast zaken die met film te maken, zijn er ook veel persoonlijke kleinoden als dagboekjes, make-up en krulspelden te zien. De tentoonstelling is tot en met 5 februari dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Lees ook:Tentoonstelling Ingehuldigd! in de Nieuwe Kerk
Lees ook:Freuds’ most important painting at Christie’s
Lees ook:Sunset Boulevard toert door Nederland
Lees ook:Mummies in Drents Museum Assen
Lees ook:Joan Collins in DeLaMar Theater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>