Tentoonstelling Ingehuldigd! in de Nieuwe Kerk

Zaterdag 11 mei 2013 is de tentoonstelling Ingehuldigd!, de Oranjes en de Nieuwe Kerk opengegaan in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, de plek waar op 30 april Koning Willem-Alexander de eed aflegde. In Paleis het Loo in Apeldoorn opende op 7 mei ook de tentoonstelling Ingehuldigd! In de Audiëntiezaal van het paleis zijn de regalia, de kroon, scepter en rijksappel te zien, de twee troonzetels, de inhuldigingsmantel en de blauwe japon van koningin Máxima. In de Nieuwe Kerk ligt de nadruk op de historie: alle Koninklijke inhuldigingen die er tot nu toe plaatsvonden en de ontstaansgeschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden, dat dit jaar tweehonderd jaar bestaat.

Speciaal is de audiovisuele ‘herbeleving’ van Koning Willem-Alexander. Tot nu toe werden zeven oranjes in de Nieuwe Kerk ingehuldigd: Willem I (1813), Willem II (1840), Willem III (1849), Wilhelmina (1898), Juliana (1948), Beatrix (1980) en Willem-Alexander (2013). De tentoonstelling is te zien tot en met 18 augustus, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang: zie website.

Lees ook:Nieuwe Kerk na inhuldiging 1 en 2 mei open voor publiek
Lees ook:Ingehuldigd! in Paleis het Loo
Lees ook:Nederland viert 200 jaar Koninkrijk
Lees ook:Unicum: Vaandelgroet aan de koning in Den Haag
Lees ook:Koninkrijk der Nederlanden is jarig en viert feest op 30 november

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>